İngiltere'den Türkiye'ye tarihi eser iadesi

Londra – İngiltere'nin başkenti Londra'nın güvenliğinden sorumlu olan ve pek çok uluslararası operasyona verdiği destekle de tanına Metropolitan Polis Teşkilatı, 2002-2005 yılları arasında Türkiye'den kaçırılan üç tarihi eseri Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen teslim töreninde tarihi eserler basına da tanıtıldı.

İstanbul Yeni Cami Hünkar Kasrı Çini Panelleri, Amasya Mehmet Paşa Camisi Minber Kapıları ve İstanbul Cezeri Kasım Paşa Camisi Çini Panelleri olmak üzere üç gruptan oluşan çalıntı tarihi eserlerin değerlerinin tespiti için herhangi bir çalışma yapılmadığı, ancak toplam değerin 100 bin sterlinin üzerinde olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

Teslim töreninde konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, çok değerli tarihi eserlerin, asıl ait oldukları topraklara dönmesinin ilk adımının atılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Eserlerin 2002, 2003 ve 2005 yılları arasında bulundukları yerlerden alınarak kaçırıldığına dikkati çeken Büyükelçi Alpogan, Türkiye'nin Osmanlı, Bizans ve Roma imparatorluklarının hüküm sürdüğü topraklarda bulunduğunun dikkate alınması halinde, bu tür eserler açısından ne kadar zengin bir ülke olduğunu tahmin etmenin kolay olacağına işaret etti.

Tarihi eser kaçakçılığının büyük bir uluslararası suç olduğunu, bu işi yapan çete ve uluslararası organizasyonlar oluştuğunu hatırlatan Büyükelçi Alpogan, "madem bu işi yapanlar uluslararası şebekeler haline gelmişlerdir, bu şebekelere karşı mücadele eden uluslararası güçler de işbirliği içinde olmalıdır" dedi.

Bugünkü devir-teslim işleminin, bu işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu belirten Büyükelçi Alpogan, "Türk-İngiliz işbirliği her alanda olduğu gibi eski eser kaçakçılığı konusunda da ileri bir aşamaya ulaştı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Törenin sonunda da Metropolitan Polis Teşkilatı Ekonomik Suçlarla Mücadele Birimi Başkanı Nigel Moore ve Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seçkin, bugün teslim edilen eserlerle ilgili teslim tutanaklarını imzaladı.

AA