İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Reddaway, Adıyaman'da

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, "BM Güvenlik Konseyi'nde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması (Suriye konusunda)

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, "BM Güvenlik Konseyi'nde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması (Suriye konusunda) imkanı yok. Bu durum bence çok büyük bir hata" dedi.

Büyükelçi Reddaway, Adıyaman'da Suriyeliler'in barındığı çadır kenti ziyaret etti. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Reddaway, Esed rejiminin zulmü nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'i ziyaret etmek ve onları yerinden görmek için Adıyaman'a geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kampta, Türk yetkililerin yaptığı çalışmaları başarılı bulduğunu ve çok etkilendiğini belirten Reddaway, buradaki kilit noktanın, Suriyeliler'e Esed rejiminin zulüm ve şiddetinden kaçabilecek bir ortam sağlanması olduğunu aktardı.

"Gerçekten Türk yetkililerin emniyetli bir çevre sağlamalarının yanı sıra, bu kişilerin Türkiye'de kaldığı sürece eğitim ve el becerilerinin gelişmesi için sağlamış oldukları imkanlardan çok etkilendim" diyen Reddaway, İngiltere olarak Suriyeliler'e yaptıkları yardımlara ilişkin şunları kaydetti:

"Britanya hükümetinin vermiş olduğu yardımın buradaki kullanışını görmek beni çok etkiledi ve mutlu etti. Türk hükümeti, buradaki Suriyeliler'e yardım edebilmek için idari ve mali çok büyük bir yükü yüklenmiştir. Bu yükü taşırken yalnız değildir. Bizler de kendilerine BM kurum ve kuruluşları olarak AB aracılığıyla elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz.

Birleşik Krallık hükümeti, Suriye'ye ve bölgedeki Suriyelilere toplam 400 milyon dolar civarında bir yardımda bulundu. Bunların yanı sıra AB'nin bu sorunu gidermek için yüzde 15'ine katkı sağlıyoruz. BM'nin bu durumda hazırda bulundurduğu yardım kampanyalarına da yüzde 30 civarında bir katkımız vardır. Bunların yanı sıra Suriye'deki halka yaklaşık 600 bin civarında yemek paketi yardımımız bulunuyor. 80 bin civarında tıbbi yardım danışmanlık hizmetinde bulunuyoruz. 16 bin civarında da kışa hazırlık için çeşitli yardım paketimiz var."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptıklarını destekleyeceklerini vurgulayan Reddaway, bu konuda hem siyasi hemde insani olarak Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti.

-AB ve BM'nin çalışmaları-

Reddaway, bir gazetecinin, "Türkiye'nin Suriyeliler'e yaptığı yardımların yanında AB'nin yeteri kadar yardımda bulunmadığı yönündeki iddiaları" sorması üzerine, "Ben inanıyorum ki bu kriz ve insani sıkıntı devam ederse, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de, uluslararası camiadan daha güçlü ve daha yoğun bir yanıt gelmesi ihtimali çok yüksek. Zaten ben aynı şekilde Birleşmiş Krallık'ta yeni bir anons bekliyorum. Bu yardımlara ilişkin olarak" dedi.

Bir gazetecinin, "BM'nin Suriye'deki iç savaşa yönelik çalışmasını" değerlendirmesini istemesi üzerine Reddaway, şunları söyledi:

"Biz tabii ki Suriye'deki Esed rejimine karşı Suriye'deki muhalif grupların biraz daha eş güdümlü, biraz daha alternatif yönetim ortaya koymaları için elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Birleşik Krallık'ta silah desteği gerçekleştirme konusunu vermiyoruz. Silah desteği vermiyoruz. Bunun yerine eş güdümlerin sağlanmasını istiyoruz. İletişim teşvikleri gibi yardımları veriyoruz. Biliyorsunuz en büyük sıkıntımız gerek Birleşik Krallık gerekse Türk hükümeti gerekse diğer hükümetler olarak BM Güvenlik Konseyi'nde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması imkanı yok. Bu durum bence çok büyük bir hata. Büyük bir krizin daha da kötüleşmesine neden olduğunu görüyoruz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: