İngiltere'ye 1 milyar dolarlık dava

HATAY (İHA) - Irak'ta yaşanan savaş nedeniyle Rus eşi tarafından terk edildiğini ileri süren bir şahsın İngiltere aleyhine açtığı 1 milyar dolarlık tazminat davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından kabul edildi.

Avukat Maruf Kaymaz, müvekkili Y.G.'nin, ABD'nin Irak Savaşı sırasında İncirlik Üssü ve İskenderun Limanı'nı kullanmaya hazırlandığı dönemde, savaştan korkan Rus eşi tarafından terk edildiğini ileri sürdü. Müvekkilinin Rus eşinin, 6 yaşındaki çocuğunu da yanına alarak Rusya'ya gittiğini ifade eden Kaymaz, "İsminin açıklanmasını istemeyen müvekkilim, mutlu ailesinin parçalanmasının sebebi olarak gördüğü Irak Savaşı nedeniyle İngiltere aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde 1 milyar dolarlık maddi ve manevi tazminat davası açtı" dedi.

Reklam
Reklam

Müvekkilinin açtığı 1 milyar dolarlık davanın AİHM tarafından kabul edildiğini belirten Kaymaz, şunları söyledi:
"Bu dava, Irak Savaşı'nda mağdur olan tüm aileler için bir örnektir. Müvekkilim Y.G. de bu savaş nedeniyle ailesinin dağılması üzerine bize başvurdu. Bu davayı dünyaya bir örnek olarak göstermek istedik. 13.04.2005 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde İngiltere aleyhine açtığımız dava incelenerek usulen kabul edilmiştir. Gönderdiğimiz dava dosyası tam olup herhangi bir eksiklik içermediğinden, davamız esasa kaydedilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tarafımıza gönderdiği kabul yazısında davanın ilgili dairede bir bila numarayla görüleceği, mahkemenin gerekli görmesi halinde mahkeme önüne çıkarabileceğimiz ve usule ilişkin bir kısım bilgiler yer almaktadır. Bu davanın bu konuda açılmış ilk ve tek dava olması hasebiyle kabul edilmesi önemini daha da artırmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yanlı kararlar verdiğine dair bir kısım görüşü, mahkemenin bu kararı biraz da olsa değiştirecektir. Hukukun üstünlüğüne olan inanç mahkemesinin kararıyla daha da pekişmiştir. Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nin salt Avrupalı'nın mahkemesi olmadığını, Avrupa'nın bu mahkemeyi kendi dışındaki ülkeler üzerinde hakimiyet kurmak amacıyla kullanıp kullanmadığı yönündeki tartışmaya bu karar yeni bir boyut kazandıracaktır. O nedenle bu yargılamanın sonucu çok önemlidir. Mahkemeden çıkacak kararın eşitlik ve adalet temeli üzerinde oturacak bir karar olmasını temenni ediyoruz."

Reklam
Reklam