Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden atanan Prof. Dr. Cemil Çelik, "Üniversitenin rektörünü devletin en tepesinde bulunan Cumhurbaşkanı tayin etmiştir. Bundan sonra önümüze bakacağız. Tüm öğretim üyelerini kucaklayarak sorun ve işlere yardımcı olmaya çalışıp asla ayrım yapmayacağız" ifadelerini kullandı.
Rektör Cemil Çelik, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp sunduğu Panorama Programı'na açıklamalarda bulundu. Çelik, ikinci dönem rektörlük görevi içerisinde birinci dönemde başlayıp bitirilmemiş projelerin tamamlanmasının esas olduğunu kaydetti ve ilk etapta yapılacak projelerden özetle şöyle bahsetti:
"Kale'deki otelin tamamlanması, Hekimhan Meslek Yüksekokulu'nun bitirilmesi, eczacılık fakültesi binasının tamamlanması, mühendislik fakültesinin laboratuar bloklarının bitirilmesi, Turgut Özal Tıp Merkezi (T.Ö.T.M.) bünyesinde Karaciğer Nakli Hastanesi'nin yapılması, bölgenin Onkoloji Kanser Merkezi olması noktasında kuvvetli bir merkezin oluşturulması, hastanenin önündeki alışveriş merkezinin bitirilmesi, TOKİ konutlarının bitmesi ve TOKİ'ye bağımsız müstakil 200 metrekare kullanım alanı olan konutların başlaması, Kale Meslek Yüksekokulu'nun bitirilmesi, Tacan Kampüsü'nün ikinci üniversiteye çevrilmesi, önümüzdeki yıl su ürünleri ve ziraat fakültesinin orada tamamlanması, en kısa zaman içerisinde üçüncü bir bilim teknoloji fakültesi kurulması ve o alanı İnönü Üniversitesi'nden ayırarak Malatya'nın Tarım ve Biyoteknoloji Üniversitesi olmasının sağlanması."
Çelik, her yıl Malatya'ya artı değer katmaya devam eden bir kurum olduklarını söyleyerek, 2012-2013 eğitim yılına İnönü Üniversitesi'nin 30 bin öğrenci ile gireceğini vurguladı. Bundan dört yıl önce 17 bin öğrencinin bulunduğu hatırlatan Çelik, üniversitenin Malatya'nın önemli bir ekonomik kaynağı olduğunu belirtti.
Üniversiteye optik sistemle alakalı bir laboratuar kazandırılması konusunu açıklayan Çelik, öte yandan yılda yirmiye yakın uluslararası makale yayınlayan, kimya alanında çalışan bilim adamlarının bulunduğunu ve katalizörlerle uğraştıklarını bildirerek, Türkiye'de ilk kez İnönü Üniversitesi kataliz merkezine sahip olunacaktır" dedi. "Asıl önemli mesele Teknopark'ın içini doldurmaktır" diyen Prof. Dr. Çelik, sanayi üniversite işbirliğine, yenilikçiliğe, patent buluş konularına, prototip oluşturmaya önem verileceğini aktardı. Çelik, Tacan Kampüsü'nde tarım konusunda özellikle tohum yetiştiriciliği ve biyoteknolojinin ileri uygulama alanları ile ciddi araştırmalar yapılacağını söyledi.
"Malatya ve bu bölge Türkiye'nin tatlı su kaynakları açısından önemli bir bölgesidir" ifadesini kullanan Rektör Çelik, "Bu bölgede balıkçılık hızla ilerlemekte, balık için gerekli kuluçka merkezi bulunmadığından yüklü miktarda kaynak dışarıya gitmektedir. Ancak üniversite, balıkçılarla ortak bir kuluçka merkezi oluşturacaktır fakat nerede kurulacağı henüz kararlaştırılmamıştır" diye konuştu.
İnönü Üniversitesi'nin yıllarca uluslararası öğrenci kabul etmemiş olmasını eksiklik olarak gören Çelik, "Bizim dönemimizde yabancı öğrenci alınmıştır. Bu sayı artırılmaktadır ve hedefte en kısa zamanda öğrenci sayısının yüzde 10'unun uluslararası öğrencilerin oluşturduğu bir üniversite olması vardır" dedi. Uluslararası öğretim üyesi kabul eden bir üniversite olmak ve sağlık turizmine talip olmak önemli hedefler arasındadır şeklinde konuşan Prof. Çelik, "T.Ö.T.M. gibi bir hastane, gelecekte karaciğer nakli hastanesi olan ve onkoloji merkezi bulunan bir ildeki önemli potansiyellerdendir" dedi.
Birkaç hafta önce çıkan sağlık turizmiyle ilgili yasaya değinen Çelik, "Bu yasa üniversite hastanelerinin de yurt dışında şube açmasını, oralardan hasta getirmesini ve benzeri kolaylıkları sağlamaktadır. Dolayısıyla özel sektörle yarışacağız" ifadelerini kullandı. T.Ö.T.M.'nin bu potansiyelinden sadece Malatya'da yaşayan insanların değil, Orta Asya, Balkanlar, Avrupa hatta dünyanın diğer kıtalarındaki hastaların da faydalandığını ve geniş bir şekilde artarak bunun devam edeceğini kaydetti.
İran Konsolosu ile yaptığı görüşmeden bahseden Çelik, daha az para harcanarak hastalarının tedavi edilebileceğini, Kuzey Irak'ta bu tip hastaların olduğunu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Balkanlar'dan da hasta geleceğini söyledi.
"Kale'de yapılacak oteldeki konaklamayla Malatya'nın turizmine katkıda bulunulacağı gibi üniversitenin öz kaynakları da artacaktır" diyen Çelik, İnönü Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi dışarıda tutulursa, öz kaynakları artırma açısından çok önemli bir üniversitedir" ifadelerini kullandı. Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:
"Asıl olan herkesin kendi işini düzgün yapmasıdır. İnönü Üniversitesi bir seçim atmosferi geçirdi ve seçim bitti. Üniversitenin rektörünü devletin en tepesinde bulunan Cumhurbaşkanı tayin etmiştir. Bundan sonra önümüze bakacağız. Tüm öğretim üyelerini kucaklayarak, sorun ve işlere yardımcı olmaya çalışarak, asla ayrım yapmadan işimize devam edeceğiz. Üniversitede bir parçalanma, bölünme, ayrışma kesinlikle beklenmesin. Malatyalı hemşehrilerim bilsinler ki, İnönü Üniversitesi yolundan geri durmayacak ve aynen önceki 4 yılda yapıldığı gibi hızla, ivmeyle huzur ve barış ortamında ilerlemeye devam edecektir. Biz ideolojik bir üniversite değil, idealist bir üniversiteyiz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz