İnönü Vakfı Başkanı Toker; Lozan’ın Sağladığı Barış, Süresiz Devam Edecek

İnönü Vakfı, Lozan Barış Anlaşması’nın 90. yıldönümü anısına ülke genelinde planladığı etkinliklere, Kurtuluş Savaşı’nın ilk...

İnönü Vakfı, Lozan Barış Anlaşması’nın 90. yıldönümü anısına ülke genelinde planladığı etkinliklere, Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımının atıldığı Samsun’dan başladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘90. Yılında Lozan Konferansı ve Mübadele’ programına katılan İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, 100 yıllık barış anlaşmasının 10 yıl sonra biteceğini ancak barışın süresiz olarak devam edeceğini söyledi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, Cumhuriyet’in ilk yılında doğan çocuklardan olması nedeniyle şanslı olup büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Atatürk’ün evlerine sık sık gelip kendileriyle oynaması ve yemek yemesine ilişkin hatırasını anlatan Toker, Kurtuluş Savaşı’nın ailelerinden annesi Mehriban İnönü’nün hayatından kesintiler aktardı.

Reklam
Reklam

Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanmasının 90. Yıl dönümü sebebiyle Lozan sürecini hatırlamak, hatırlatmak, konuşmak ve tartışmak için Türkiye’nin her tarafında üniversiteler, belediyelerle sürecek etkinlikler düzenlediklerini ifade eden İnönü Vakfı Başkanı Toker, “Tartışmak istediğimiz 90 sene evvel ve 10 sene sonra bu anlaşmanın Türk toplumuna ne getirdiği ne götürdüğünü belirlemektir. Lozan’da konferans 20 Kasım 1922’de başlamış, 24 Temmuz 1923 tarihinde sona ermiş. Biz de İnönü Vakfı olarak o tarihten itibaren 1 sene boyunca Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler planladık. Bunun birincisini Samsun’da gerçekleştiriyoruz. 10 sene sonra Lozan Barış Antlaşması 100 yaşında olacak. İmzalar atılmış, İsmet Paşa son celseden çıkıyor. Basamakta gazeteciler etrafını sarınca babam onlara ‘İmtihanı başarıyla verdik. Bu barış antlaşmasıyla açılan 100 yıllık bir süreçtir.’ demişti. Bu sürecin bitmesine 10 yıl kaldı. Ama bu anlaşmanın sona ermesi manasına gelmiyor. Anlaşma süresiz. Daha çok yıllar devam edebilir. Edecekte. Sınırlarımızla ve birliğimizle muhakkak ki devam edecektir. Hepinizin sorumluluğu ve cesaretiyle.“ dedi.

Reklam
Reklam

Babası İsmet İnönü’nün barış anlaşmasının altına altığı ‘Mustafa-İsmet’ imzasının kendisi için çok önemli olduğunun altını çizen Özden İnönü Toker, “Ama O, o imzayı sadece benim için değil sizler için, Türk milleti için attı. Anadolu’ya o imza ile barış geldi. Bizi dünya haritasından silmek, yok etmek isteyen karşımızdaki büyük devletlere karşı meydan okuyarak savaş ve siyaset meydanında zafer kazanmak genç Türk Devleti'ni kendileriyle eşit haklara sahip bağımsız bir devlet olarak kabul etmelerini sağlamak işte o imza ile mümkün oldu. Ama bu zaferin yolunu açan Ulu Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşımız oldu.” şeklinde konuştu.

Konferansa Samsun Vali Yardımcısı Hasan Ersan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ile çok sayıda mübadil ve davetli katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz