İnönü'nün ismini ağzına almadı

Erdoğan; Lozan antlaşmasının 90. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, Baştemsilci olarak antlaşmayı imzalayan ve zorlu müzakerelerdeki başarısıyla tarihe geçen İsmet İnönü'nün adını anmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında sadece "anlaşmanın mimarı olan devlet adamlarımızı..." ifadesine yer verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise mesajında, "değerli devlet adamı İsmet İnönü..." nitelemesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşması

Milliyet'in haberine göre, Lozan Barış Antlaşması; 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya,Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri tarafından Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı. Antlaşmayı; Türkiye adına dönemin Dışişleri Bakanı ve Baştemsilci sıfatıyla daha sonra İnönü soyadını alacak olan İsmet Paşa imzaladı. Antlaşma; modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin uluslararası arenada tanındığı bir 'kurucu antlaşma' niteliği taşıyor.

Reklam
Reklam

Gül ve Çiçek andı

Antlaşmanın 90. yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Meclis BaşkanıCemil Çiçek, bugün mesaj yayımladı. Gül, mesajının, son kutlama paragrafında, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten değerli devlet adamı İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin kıymetli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum" ifadesine yer verdi" ifadesine yer verdi.

Çiçek'in mesajının son paragrafında, "Lozan Antlaşması ile sağlanan barış döneminin, ulusal hedeflerimiz doğrultusunda uzun yıllar devam etmesini diliyor, başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, müzakerelere yön veren TBMM üyelerini, görüşmeleri yürüten heyetin başkanı İsmet İnönü ve heyet arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" denildi.

Başbakan İnönü adına yer vermedi

Erdoğan ise mesajında, İsmet İnönü'nün adına yer vermeyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Nitekim genç Cumhuriyetimizin meşruiyetini daha da sağlamlaştıran Lozan Barış Antlaşması, tüm dünyada siyasi ve hukuki bir başarı olarak tanınmaktadır. Bu düşüncelerle, Lozan Barış Antlaşması'nın yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere anlaşmanın mimarı olan devlet adamlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum."

Reklam
Reklam

Gül'den "Türkiye bölünmez" mesajı

Gül, mesajında, diplomatik ifadelerle genelde Ortadoğu özelde Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, Lozan ile temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus devleti - üniter devlet anlayışı çerçevesinde yoluna devam edeceğinin mesajını verdi. Gül, mesajında, "Günümüzde, özellikle yakın coğrafyamızda gerçekleşmekte olan önemli siyasi ve sosyal gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti, Lozan ruhunu korumak suretiyle, katılımcı ve çoğulcu demokrasisini daha da ileri taşıma, tüm unsurlarıyla birlikte toplumsal barışı sağlama, insan hakları standartlarını en ileri seviyeye getirme ve hızlı ekonomik kalkınmasını sürdürülebilir şekilde devam ettirme yönünde kararlılıkla ilerlemektedir" görüşünü dile getirdi.

Tüm haberler