Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, Dersim olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada “Niçin böyle şeyleri merak ediyorlar anlamıyorum” dedi.
İsmet İnönü, ölümünün 38. yıldönümünde Çukurova Üniversitesinde düzenlenen törenle anıldı.
Mithat Özsan Amfisindeki törene İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Burada basın mensuplarının Dersim olaylarıyla ilgili sorularına muhatap olan Özden Toker, birilerinin konu bulamadığında babasının lehine konuşmayı marifet saydığını kaydetti.
Bunun bir marifet olmadığını ifade eden Özden Toker, “Babam, kendisi hakkındaki sataşmaların hepsine, sağlığında cevap vermiş. Bu nedenle onların cevabını isterlerse pek güzel bulabilirler. Tarihte bunlarla ilgili notlar var. Bu yeni söylenen bir şey değil, yeni keşfetmişler gibi söylüyorlar. Kusur bulmak isteyenler her zaman bu konulara yönelmişlerdir ve her zaman cevaplarını almışlardır. Hiçbir sorun yok.” dedi. Dersim olaylarıyla ilgili tarihçiler tarafından bir komisyonun kurulması gerekir mi ? şeklinde sorulan soruya ise Özden Toker şöyle cevap verdi: “Bence tıbbı bir araştırma yapmak lazım. Ayrıca niçin böyle şeyleri merak ediyorlar onu da anlamıyorum”
Daha sonra 'Babam İsmet İnönü' konulu bir konuşma yapan Özden Toker, İnönü ailesinin 4. çocuğu olduğunu ve ailenin ilk çocuğu olan İzzet'in Kurtuluş Savaşı sırasında Malatya'da yaşamını yitirdiğini söyledi. Ailelerinde Cumhuriyet dönemi kuşağından sadece kendisinin sağ olduğunu belirten Toker, Atatürk'ün haftanın bir kaç akşamı arkadaşları ile İsmet İnönü'nün evine yemeğe geldiğini anlattı. Özden Toker, ''Bir kaç defa Atatürk'ün katıldığı o sofrada yemek yedim.” dedi. Babasının Atatürk ve çocukları ile eşine yazdığı mektuplardan kesitler sunan Toker’e ÇÜ Rektörü Akınoğlu, İnönü’nün Adana’ya geldiği sırada çekilen fotoğrafının bulunduğu tablo hediye edildi. Daha sonra ‘İsmet İnönü ve Demokrasi’ konulu bir sunum yapan Milletvekili Faruk Loğoğlu, İnönü’nün Türkiye için hayati önem taşıyan 3 olayının olduğunu belirterek “Bunlardan birincisi Lozan Barış Antlaşması. İkincisi ülkeyi 2. Dünya savaşına sokmaması üçüncüsü ise çok partili sisteme geçerek demokrasinin temellerini atmasıdır.” diye konuştu.
Programda ÇÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğanay, “Eğitim Penceresinden İnönü” konulu bir konuşma yaptı. İnönü’nün hayatının anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından, ÇÜ Devlet Konservatuarı öğrencileri bir dinleti sundu. Programın ardından Fotoğraflarla İsmet İnönü isimli resim sergisi açıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz