İnönü’nün torunu: Yakışıksız bir benzetme

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu Günsün Bilgehan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İnönü’yü Hitler’e benzetmesini “Çok talihsiz, yakışıksız bir benzetme” olarak değerlendirdi.

Bilgehan, NTV yayınında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İnönü’yü Hitler’e benzetmesini değerlendirdi.

Başbakan’ın bu sözleri söylemesinin ardından telefonlarının durmadığını ve AKP’ye oy vermiş kişilerin bile bu sözlere tepki gösterdiğini ifade eden Bilgehan, “Ünlü bir söz vardır. İkinci Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü’ye küçük bir çocuk ‘Beni ekmeksiz bıraktın’ demiş. O da demiş ki ‘Seni ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım.’ Bu çok söylenilen efsane olmuş bir hikayedir. En azından ufacık bir tarih bilgisi olan bir kişi bile bu değerlendirmeyi yapmalı diye düşünüyorum. Çok talihsiz, yakışıksız bir benzetme” diye konuştu. İsmet İnönü’nün Türkiye’de çok partili demokrasiyi başlattığını belirten Bilgehan, “Hatta yakında yıldönümü olacak, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde seçimleri kaybettiğinde bile bunu demokrasinin zaferi olarak görmesi, bunu belirtmesi çok düşünülmesi gereken konular” dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan’ın, bugünün sorunlarına daha ciddi eğilmesinin yararlı olacağını söyleyen Bilgehan, “Bence asıl bugünkü gündem 8 şehidimiz. 1 günde 6 şehit verdik. Gündemi değiştirmek için bu tip sapmaların hakikaten çok üzücü olduğunu düşünüyorum. Bu düşünceme, tekrar ediyorum, katılan çok fazla sade vatandaşımız var. Buradan da hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bilgehan, Başbakan’ın Hitler benzetmesi konusunda hukuki bir girişimleri olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine ise “İnönü Vakfı olarak ulusal kahramanlarımızın gündelik siyasete karıştırılmasını kınıyoruz. Onun için İnönü Vakfı olarak şu anki değerlendirmemize göre bu konuyu ciddiye almamaya karar verdik. Belki İnönü Vakfı’ndan yararlanmak isteyenlere arşivimizi açabiliriz. Çünkü o dönemi daha iyi öğrenmesi gerekenler var demek ki. Ama yasal olarak bir işleme gidecek miyiz, onu bilemiyorum, aramızda değerlendireceğiz” dedi.

ANKA