İnşaatta sertifikasız çalışmak yasaklandı, ustalar kursların yolunu tuttu

İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği, yeni yıldan itibaren şantiyelerde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması...

İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği, yeni yıldan itibaren şantiyelerde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması yasaklandı. İnşaatlarda yeterlilik belgesi bulunmayan usta çalıştırılmayacak olması, yerel yönetimleri de harekete geçirdi. Sakarya'nın Hendek ilçesinde, inşaat işçiliği yapan yaklaşık 800 kişiye eğitim verilerek, sertifikalı olmaları sağlanacak.
Yeni yıl ile birlikte inşaat sektöründe sertifikalı ustalar çalıştırılabilecek. Sertifikasız usta çalıştıran kişilere para cezası kesilecek. İnşaat ustalarına sertifika zorunluluğu getirilmesinin ardından, inşaat işçileri için eğitim kursları düzenlenmeye başlandı. Bu kurslardan biri de Sakarya'nın Hendek ilçesinde başlatıldı. Hendek Belediyesi bünyesinde bulunan BEL İŞ Meslek Edindirme Merkezi ve Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi işbirliğiyle ilçede hayatlarını inşaat işçiliği ile kazanan yaklaşık 800 kişiye 32 ila 40 saat arasında ders verilerek, sertifika almaları sağlanacak.
Meslek sahibi olup, diploması olmayan yaklaşık 800 kişiye önce geçici usta sertifikası daha sonra da asıl diplomaları verilecek. Bu kapsamda kursiyerlere belediye tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya inşaat, elektrik, boya, yalıtım, sıva, sıhhi tesisat, fayans- kalebodur ve demir işçileri katıldı.
Toplantıda konuşan, Anadolu Kalkınma Vakfı Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Kadir Çakıcı, kanun gereği bundan böyle elinde mesleki diploması olmayanların inşaatlarda çalışamayacaklarını söyledi. Düzenledikleri kursu tamamlayanlara 2015 yılına kadar geçerli olacak geçici ustalık ve yetki belgesi verileceğini kaydeden Çakıcı, "Bu ustalarımızdan, 2017 yılına kadar ustalık belgelerinin aslını almaları istenecek. İlkokul mezunu olan ustalar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan 6 yıllık çalışmışlığını belgelendirdiklerinde ya da bizim verdiğimiz belgeyle bir işletmeye gidip çalıştıklarını ispatladıklarında, sınavlara girerek ustalık ya da kalfalık belgesini alabilirler.” dedi.

Reklam
Reklam

"KURSLAR ÜCRETSİZ"
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci ise kursa katılanlardan herhangi bir ücret alınmayacağını ifade etti. İnci, kursiyerlere yönelik yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Dersler sıcak bir ortamda verilecek. Ayrıca, malzeme desteğinde bulunacağız. Hendekli olmam münasebeti ile hepinizi tanıyorum ve biliyorum ki sizler bir inşaatı temelden alıp bitirecek yetenektesiniz. Sıva, kalebodur, sıhhi tesisat gibi, bunların her birinin ayrı ayrı ustalık belgelerini almak zorunlu. Bu sistem, bir anlamda işçiyi korumaya yönelik. Zamanında bazı müteahhitler inşaatlarında işçi-usta çalıştırmalarına rağmen onları sigortalı yapmamıştır. Bundan böyle devlet bunu da kontrol altına almakta. Bu, işin ciddiyetini, samimiyetini gösterir. Bu kurslar yapılacak ve sizler bu kurslara iştirak ederek kalıcı belgelerinize sahip olacaksınız. Bunun da bir ücreti olacak, sizlerden bu ücreti almayacağız."
Binaların, usta eller tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu kaydeden İnci, "Yapılan her binanın bir ömrü vardır. İnşaatın sağlam olması için sadece beton bir önem arz etmez, betonun yanı sıra kolon ve kirişlerin demir bağlamaları çok önem arz eder. Bunlar da bilgi birikimi ile olur. Bundan böyle dededen, babadan görme inşaat işçiliği değerini kaybetmiştir. Bundan böyle yükselen değer bilgidir, teknolojidir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz