İnsan dostu yarasalar

ADANA (İHA) - Çarpık kentleşme sonucu şehir merkezlerinde yok olmaya başlayan yarasaların, sivrisinek ve yakağan gibi zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede kullanılabileceği belirtilerek, bu hayvanlara barınma alanları oluşturulması gerektiği bildirildi.

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük, yaptığı açıklamada, insanoğlunun bilinçli yaptığı bazı faaliyetlerin doğanın dengesinin bozulmasına sebep olduğunu bununla birlikte çarpık kentleşmenin de birçok çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini ifade etti. Birçok Avrupa ülkesindeki yerleşim alanlarında insanlara yetecek kadar yeşil alan bulunurken, tavşan, sincap, ördek ve diğer kuş türlerinin insanlarla iç içe yaşadığını belirten Küyük, oysa ülkemizde bu hayvanların şehirde insanlarla iç içe yaşamasından öte kendi yaşam alanlarında dahi rahat bırakılmadığını ifade etti. Şehir merkezlerinde de doğal dengenin vazgeçilmez unsurları olan doğal canlı türlerinin yaşama alanlarının mutlaka oluşturmak gerektiğine işaret eden Küyük, "Bu canlıların bir çoğu, insanların bedel ödeyerek ve kimyasal ilaç kullanarak yok etmeye çalıştıkları sivrisinek ve yakağan gibi insanları rahatsız eden zararlı böcekleri yiyerek beslenirler. Bu canlıların başında da yarasalar gelmektedir. Halk arasında genellikle kan emici canlılar olarak bilinen ve çoğu zaman kendisinden ürkülen ve korkulan bir uçan memeli olan yarasalar, geceleri insanları rahatsız eden başta sivrisinek ve yakağan olmak üzere yaklaşık 20-25 bin arasında birçok böceği bir gecede avlar" dedi.

Reklam
Reklam

Kan emen birkaç yarasa türünün Güney Amerika da bulunurken, ülkemizde kan emen yarasa türü bulunmadığını kaydeden Küyük, dünyada 1000'e yakın yarasa türü tespit edildiğini ve bunların 31 türünün de ülkemizde yaşadığını söyledi. Küyük, "Bu canlılar insanları rahatsız etmemek için gündüzleri mağara, in, ağaç kovuğu ve çatı örtüsünün altında dinlenirler. İnsanlara hiç zarar vermeyen yarasaların dünyası geceleri başladığından insanlar tarafından iyi tanınmazlar. Bu yüzden haklarında hep yanlış bilgi verilmiştir. Oysa şehirde insanların en iyi dostu yarasalardır. Çarpık kentleşme onların barındığı alanları yok ettiğinden şimdiler de şehir merkezlerinde yok olmaya başlamışlardır. Bununla birlikte milyonlarca dolar harcama yaparak sivrisinek ve yakağanlar için kullanılan kimyasal ilaçlar, başta kanser olmak üzere bir çok hastalıklarına sebep olmaktadır. Oysa yarasalar insanların can dostudur. Onların sayesinde bu tip harcamalara gerek olmaksızın sivrisinek ve yakağan gibi zararlı böceklerle biyolojik mücadele yapmak mümkündür" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ormanlardaki zararlı böceklerle yoğun bir şekilde sürdürülen biyolojik mücadelenin şehirlerde de mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Küyük, yarasalar başta olmak üzere birçok yabani memeli ve kuş türleri için doğal yaşam alanları oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.