Teknolojinin doğayı taklit etmekle başlayıp onu aşacak seviyeye ulaştığına insanlık tarihinde birçok kez tanık olduk. Mesela insan gözünü temel alalım. Kısıtlı bir odaklama ve elektromanyetik spektrumu görebilme kapasitesine sahip insan gözünden çok daha üstün mercekler, objektifler ve kayıt aletleri çoktan icat edildi. İnsan gözü sadece kızılötesi ve morötesi arasındaki spekturumu görebiliyor. Bugün insanların icat ettiği ve bu spektrumdan çok daha fazlasını insan gözüne görünür kılabilen kameralar ve sistemler mevcut. Fakat bu da teknolojinin doğayı taklit etmesinin bir başka örneği. Çünkü doğada kızılötesi veya morötesini görebilen canlılar var. Ya da hızlı hareketleri insan gözünden çok daha iyi yakalayan kameralar... Hızlı hareket eden nesneleri gözlerimizin takip edebileceğinden (saniyede 24 kare/24fps) çok daha rahat takip edebilen fotoğraf makineleri ve video kameralar geçtiğimiz yüzyılın ürünleri.
Tekil olarak bakıldığında belki insan gözünden, hatta doğadaki birçok farklı canlının gözünden çok daha etkili görüntü kaydeden araçlar üretebiliyoruz fakat günün sonunda bunu algılayan ve işleyen tarafta insan var. Bir fotoğraf ya da videoyu izlerken oradaki nesnelerin birbiriyle olan ilişkisini, hızını, hangi malzemeden olduğunu vb. birçok detayı insan üretimi gözler anlayamıyor, çünkü bu verileri işleyemiyor. Şimdilik...
Ağutos 2016'da San Francisco'da gerçekleşen Intel Developer's Forum koferansının yıldızı Intel'in RealSense platformuydu. Görünen o ki firma bilgisayarlarının görüntü teknolojilerini büyük ölçüde değiştirmeyi planlıyor. Google bu etkinlikte Project Tango 3D-sensor tech'in ardındaki startup olan Movidius'u satın alacağını açıkladı.
Movidis'un CEO'su Remi El-Ouazzane de başlattığı projenin, Intel'in RealSense teknolojisi ile makinelere görme yetisi kazandırmayı amaçladığını söyledi. Movidius şimdiden fazlaca ilgi çekerek piyasanın büyük kısmının hakimi Google, Lenovo, DJI gibi firmalar ile anlaşmalar imzalamaya başladı. 8 Yıllık şirket'in Silicon Vadisi, İrlanda ve Romanya'daki ofislerinde 180 çalışanı var. Şimdiye kadar Summit Bridge Capital-E, DFJ ve Emertec Gestion gibi firmalar da dahil 86,5 milyon dolarlık proje yatırımı yapıldı.
El-Ouazzane çok yakında yapay zekayla ilgili büyük gelişmelerin olacağını ve önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş kapasitelere sahip yeni nesil otonom makinelerinin artacağını öngörüyor. Makineler sadece görmekle kalmayacağını aynı zamanda düşünebileceğini de sözlerine ekliyor
Firmanın Myriad 2 familyasından görüş algılama birimlerinin Lenovo'nun gelecek jenerasyon sanal gerçeklik ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Google ile de mobil cihazlara öğrenme yetisi kazandırmak üzere bir anlaşma imzalandı.
Son yapılan IDF geliştiricileri konferasında Intel büyük duyurularda bulundu bunlardan en önemlisi de Project Alloy.
Project Alloy tamamen wireless olduğundan ilk mobil sanal gerçeklik gözlüğü olma özelliği taşıyor. Kameraları, sensörleri ve kontrolleri ile herşeyi içinde barındırıyor. Hiçbir şekilde hareketler kısıtlanmadan kullanılan cihaz piyasada bulunan ürünlerden tamamen farklı.
Sensörleri tamamen el takibine bağlı çalışıyor. Gözlükler büyük ölçüde firmanın RealSense teknolojisi kullanılarak üretilmiş. RealSense sensörleri 1080p kamera ve kızılötesi lazerleri ile gerçek hayattaki insanların, kullanıcının sanal dünyasına girişini görselleştirebiliyor.
Project Alloy kullanıcıları Windows Holographic operating system (hologramlı işleyiş sistemi)'ne de kolayca erişim sağlayabilecekler. 2017'nin ikinci yarısında kullanıcılara sunulması bekleniyor.