İnsan Hakları İhlalleri Kamuda Ve Eğitimde De Sürüyor

Eğitim İlke-Sen MYK kurucu üyesi Beytullah Önce Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada kamuda...

Eğitim İlke-Sen MYK kurucu üyesi Beytullah Önce Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada kamuda ve eğitim sisteminde çalışanlara ve öğrencilere yönelik birçok temel hak ihlallerinin yaşandığını öne sürdü.

İlkeli Eğitim ve Bilim Çalışanları Dayanışma Sendikası (Eğitim İlke-Sen) MYK kurucu üyesi Beytullah Önce Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı. Önce, “Milyonlarca çalışan emeğinin hakkını alamamaktadır. Birçok kurumda yöneticiler, çalışanlar arasında eşitliği gözetmemekte, siyasi tercihler atama ve görevlendirme konusunda ayrımcılık nedeni olabilmektedir. Birçok kamu kuruluşunda çalışanlara haksız-hukuksuz soruşturmalar açılmakta, süreç çalışanlar üzerinde baskı aracına dönüştürülmektedir. Eğitim alanındaki ücretli öğretmenlik, aynı işi yapan insanlar arasında statü ve ücret ayrımcılığı yapması açısından büyük bir haksızlıktır. Atamalarda kamu çalışanlarının eş durumunun gözetilmemesi ve eşlerin ailelerinden, çocuklarından ayrı düşürülmesi de başka bir haksızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kılık-kıyafet yönetmeliği de başörtülü kadınlar başta olmak üzere bütün kamu çalışanlarına dönük 12 Eylül zihniyetinin devam ettiğinin göstergesidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Önce, açıklamasında eğitim sistemindeki hak ihlalleriyle ilgili olarak da “Milli Eğitim ideolojisinin tek tipçi, ırkçı, ötekileştirici ve ayrımcı halleri öğretim programlarına, ders kitaplarına, sosyal ve kültürel faaliyetlere, disiplin yönetmeliklerine, okul ortamlarının mekânsal örgütlenmesine, ‘andımız’ örneğinde somutlaşan törenlerine kadar sirayet etmiş vaziyettedir. Eğitimdeki hak ihlallerinden bir diğeri anadilde eğitim hakkının tanınmamasıdır. Yine Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan son kılık-kıyafet yönetmeliğinde getirilen serbestlikte başörtüsünün ve sakalın istisna tutulması apaçık bir zulümdür. Okullarda öğrencilere ibadet için uygun bir mekânın tahsis edilmemesi de başka bir temel hak ihlali olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz