'İnsan haklarında yeni taktikler'

ANKARA (İHA) - Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin ABD Minneapolis merkezli İşkence Mağdurları Merkezi (CVT) ve Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile birlikte yürüttüğü "İnsan Haklarında Yeni Taktikler" projesi kapsamında, 2004 sonbaharında geniş kapsamlı bir sempozyum yapılması planlanıyor.

Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün internet sitesinden edinilen bilgiye göre, proje, insan haklarını geliştirmek ve ihlalleri önlemek için bulunan toplumsal ve sivil çözüm yolları ve bu çerçevede geliştirilen farklı taktikleri kapsıyor. Ankara'da 29 Eylül -2 Ekim 2004 tarihleri arasnda düzenlenecek olan sempozyumun en önemli hedefleri arasında, bu taktikleri insan hakları alanında çalışan diğer insan hakları aktivistlerine ulaştırmak olarak görülüyor.

Reklam
Reklam

İnsan Haklarında Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu, dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcılara, taktikleri ve farklı görüşleri paylaşma fırsatı sunan bir etkinlik olmayı amaçlıyor. Kadın hakları, çevre koruma, açlık ve yoksullukla mücadele, yurttaşlık hakları gibi mücadelelerde stratejik yaklaşım çerçeveleri oluşrutularak, belirlenmiş olan eğitim amaçlı atölyelerde katılımcının kendi alanındaki konuyla ilgili egitimcilerden ders alması sağlanacak. Sempozyum boyunca, katılımcıların hazırlanan insan haklarını geliştirme ile ilgili otuz taktik içeren listeden beş'ine katılma fırsatı bulacak. Uluslararası Af Örgütü, Barış Tugayları gibi kuruluşlardan gelecek eğitimcilerin yanı sıra, Güney Afrika ve Peru'dan çeşitli gruplar, kullandıkları yaratıcı taktiklerin başka alanlara nasıl uyarlanabileceği üzerine atölye çalışmaları yürütecekler. Sempozyumun genel oturumlarında konuşma yapacak olan Güney Afrika'da HIV-AIDS konulu tedavi için eylem kampanyası yürüten Zackie Achmat ve Uluslararası Kara Mayınlarını Yasaklama Kampanyası'nın öncüsü olan Jody Williams katılımcılara seslenecek. Sempozyuma katılacak olanların seyahat masrafları ve sempozyumdaki diğer harcamaları kendileri tarafından karşılanırken, katılımcıların harcamaları karşılayabilmek amacıyla dernek tarafından destek fonu oluşturmak için çalışmalar yapıldığı belirtiliyor. Sempozyumda, İngilizce,Türkçe ve İspanyolca dillerinde hizmet verilecek.

Reklam
Reklam