Washington (AA) - Türkiye, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2005 yılı dünyada insan kaçakçılığı raporunda, kadın ve çocukların cinsel istismar ve zorunlu işgücü olarak kullanıldığı merkez ülke ve geçiş yollarından biri olarak sayıldı.
Raporda, Türkiye'deki insan kaçakçılığı vakalarında kurbanların yüzde 65'inin Ukrayna ve Moldova'dan diğerlerininse Doğu Avrupa ve eski SSCB ülkelerinden geldiği belirtildi.
Raporda Türkiye, insan kaçakçılığını ortadan kaldırmak üzere en az standartları tam olarak yerine getirmeyen, ancak bu alanda önemli çaba gösteren ülkelerin yer aldığı "2. kategorideki ülkeler" arasında gösterildi.
Raporda, Türk hükümetinin 2005 yılında insan kaçakçılığı olaylarını etkin olarak araştırdığı, potansiyel kaçakçılık kurbanlarını da izlediği belirtildi.
Söz konusu raporda, hükümetin, soruşturma ve insan kaçakçılığıyla ilgili yasal sürece ilişkin bilinci ve kurbanların soruşturmaya katkısını artırması gerektiği de ifade edildi.
Hükümetin belli ölçüde suçluluları cezalandırmada başarı kaydettiği ifade edilen raporda Jandarmanın geçen yıl, soruşturma teknikleri, kurbanların tanık olarak nasıl muamele görmesi gerektiği ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği konusunda 120 yetkiliye eğitim verdiği anlatıldı.
ABD yasalarına göre, dünyada insan kaçakçılığı konusunda bir rapor hazırlayarak ABD Kongresi'ne sunmak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yükümlülükleri arasında yer alıyor. Bu rapor, bugüne dek yayınlananların altıncısı.
Raporda, insan kaçakçılığını ortadan kaldırmaya yönelik en düşük standartları karşılamak için yeterli çaba göstermeyen ülkeler, "3. kategorideki ülkeler" arasında yer alıyor ve ABD hükümeti, bu kategoriye giren ülkelere karşı istediği takdirde insani olmayan yardımları sınırlandırma hakkını elinde bulunduruyor.
3. kategoride Belize, Burma, Küba, İran, Laos, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Özbekistan, Venezuela ve Zimbabwe bulunuyor.
Türkiye'nin de yer aldığı 2. kategorideki ülkeler arasında Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan gibi ülkeler yer alıyor.
2. kategorinin "izleme listesinde" bulunan ülkeler ise, 2006 yılında insan kaçakçılığına karşı çabalarını artırmadığı takdirde, bir sonraki raporda 3. kategorideki ülkeler listesine düşebiliyor.
Cezayir, Arjantin, Ermenistan, Çin, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri bu ülkelerden bazıları. Raporda, Almanya'ya da 18. Dünya Kupası finalleri dolayısıyla fahişeliği önlemek için daha fazla çaba göstermesi uyarısında bulundu.