İnsan kaçakçılığının hedefi kuzey ülke kadınları

ANKARA (ANKA)- Emniyet Genel Müdürlüğü verileri, 2006 yılında insan kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonlarda, şebekelerin tercihinin Moldova, Rusya ve Ukrayna vatandaşları olduğunu ortaya çıkardı.

Verilere göre geçtiğimiz yıl sadece bu ülkelerden 155 kadın, insan ticareti yapan şebekeler tarafından mağdur edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2006 Raporu'nda ülke genelindeki insan kaçakçılığı suçu değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, Türkiye'nin esnek vize politikasından yararlanan bu kişilerin, geçimlerini ya da eğitim giderlerini karşılamak isterken insan kaçakçılarının eline düştüklerine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

İnsan ticaretiyle mücadele amaçlı tanık veya mağdur konumundaki kişilerin korunmasıyla psikolojik destek ve rehabilitasyon sağlanarak ülkede kalmalarına izin verildiğinin hatırlatıldığı raporda, "Türkiye özellikle Doğu Bloku ülke vatandaşları için hedef ülke konumundadır" denildi. İnsan ticaretinin organize suç şebekeleri tarafından yönetildiğinin ve sınır aşan özelliğe sahip olduğunun dikkat çekildiği raporda, emniyet yetkilileri "Bölgesel ve uluslararası boyutta birden çok ülkeyi etki alanında bulunduran bir suç türüdür. Bu da insan ticaretiyle mücadelede uluslar arası işbirliğinin tesis edilmesini zorunlu kılmaktadır" denildi.

157 Acil Yardım Hattı'nın insan ticaretiyle mücadelede etkili olduğunun da vurgulandığı raporda geçtiğimiz yıl 75 Moldova, 45 Rusya, 35 Ukrayna, 27 Kırgızistan, 18 Özbekistan, 22 Azerbaycan gibi ülke vatandaşı olan toplam 246 kişinin insan ticareti yapan 422 şebekenin mağduru olduğu kaydedildi.