İnsan ömrüne genetik etken

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arslan, bazı ölümcül genlerin baskın olduğunu, bu genlerin anne-babadan geçmesinin, çocuğun ömrünü doğrudan etkilediğini söyledi.

Arslan, insan ömrünün süresinin genetik olup olmadığı yönünde pek çok hipotezin bulunduğunu, ancak bu konunun tam anlamıyla henüz ispatlanmadığını belirtti.

Hücrelerde bulunan mitokondrilerin, hücrelerin enerji kaynağı olduğunu bildiren Arslan, mitokondrilerin işleviyle yaşlılık arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu söyledi.

Kas-iskelet sistemi, organ ve dokulardaki hücrelerin yaşlanması ve ölüm mekanizmasının giderek daha ağır basmasının, yaşlanmayla ilişkili olduğunu kaydeden Arslan, "Henüz bu konuda bütün sistemi tamamlayacak bir kanıt açıklanmadı. Ancak bazı ölümcül genler baskındır. Bu genlerin anne-babadan olması çocuğun ömrünü doğrudan etkiler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Arslan, kolesterol hastalığının buna verilecek en çarpıcı örneklerden biri olduğuna dikkat çekerek, "Baskın kolesterolemiya (kanda kolesterol olması) anne tarafından gelmişse, çocuğun baba tarafı sağlam dahi olsa kesinlikle 30-35 yaşına geldiğinde kalp hastası olur. Özellikle beslenme alışkanlığı ve sigara alışkanlığı bu hastalığın kendini göstermesine daha çabuk neden olur" dedi.

Anahtar Kelimeler: