Tufan HAMARAT/İZMİR, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, göçmen kaçaklığının engellenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, geçen ekim ayında merkezi İzmir olmak üzere Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir şebekenin peşine düştü. Soruşturma sırasında teknik ve fiziki takipte, şebekeye yönelik 14 ara operasyon düzenlenerek 400 Suriye, 31 Fas, 17 Afganistan, 11 Bangladeş, 5 Gana, 4 Eritre, 4 Mali, 11 İran, 2 Irak, 2 Kongo, 2 Myanmar ve 2 Yemen vatandaşı olmak üzere toplam 491 göçmen yakalandı. Ayrıca operasyonlarda 4 lastik bot, 1 bot motoru, 24 araç, 188 can yeleği, 22 şambrel can simidi ve 6 pompa ele geçirildi, 34'ü Türk, 3'ü de Suriyeli olmak üzere toplam 37 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen bu kişilerden 7'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, 3'ü Suriyeli olmak üzere 30 kişi ise tutuklandı.
ÜCRETİ YARIYA DÜŞÜRMÜŞLER
Avrupa'ya yasadışı yollardan giden göçmenlerin Türkiye'ye iadesini içeren Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasının ardından geçişlerin azalması üzerine kampanya yapan şebekenin, daha önce kişi başı bin dolar aldığı göçmenlerden, 500 dolar almaya başladığı tespit edildi. Ayrıca, şebeke üyelerinin daha fazla para kazanmak için, büyük bir gemi temin edip göçmenleri, kişi başı 4 bin dolar karşılığında İtalya'ya kaçırmak üzere hazırlık yapmaya başladığı sırada polis asıl darbeyi vurdu. Operasyonda, şebekenin Suriye vatandaşı olan 'Cabbar' kod adlı elebaşı M.A. ile Türk vatandaşı olan elebaşı M.T.'nin de aralarında bulunduğu toplam 23 kişi gözaltına alındı. 5 ilde 22 adreste yapılan operasyonlarda, 2 kurusıkı tabanca, 10 kurusıkı tabanca mermisi, göçmenlerin para hesaplarının yazılı olduğu ve Arapça şifreli ajanda, çok sayıda belge, 187 bin 300 TL değerinde 4 senet, 25 bin TL değerinde çek ve cep telefonları ele geçirildi.
ŞAŞIRTAN MESLEKLER
Bazı şebeke üyelerinin meslekleri ise şaşırttı. Buna göre şüphelilerden Suriye uyruklu A.A.'nın 4 MİLYON TL'LİK HAKSIZ KAZANÇ
Şebeke üyelerinin Anada, Mersin, Gaziantep ve Kilis gibi illerden Suriyelilere ulaştıkları, Yunan adalarına geçmek isteyenleri önce İstanbul'a oradan da İzmir'e gönderdikleri, son olarak da Çeşme ve Dikili üzerinden yasadışı kaçışı organize ettikleri belirtildi. Çökertilen şebekenin daha öncekiler gibi göçmenlerden aldıkları para karşılığında şifreler verdikleri, kaçışın gerçekleşmesinin ardından da yurt dışındaki kasadan paranın göçmenlere verildiği kaydedildi. Şüphelilerin sabit bulunmayıp sürekli hareket halinde oldukları da ifade edildi. Polisteki ifadelerine başvurulan 4 şüpheli serbest bırakılırken, diğer 23 zanlı adliyeye sevk edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz