İnsani kalkınmada AB'nin gerisindeyiz

İSTANBUL (İHA) - Arı Hareketi Genel Koordinatörü Kemal Köprülü, Türkiye'nin insani kalkınmada Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin çok gerisinde olduğunu bildirdi.

Kemal Köprülü yaptığı açıklamada, Arı Hareketi bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Katılım ve Gelişim Vakfı'nın yürüttüğü 'Herkes İçin İnsan Hakları Projesi'nin alt başlıklarından birinin 'İnsani Kalkınma' olduğuna dikkat çekerek, konunun sürekli desteklendiğini, Arı Hareketi'nin insani kalkınma sorunlarını çözmüş bir Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin içinde etkin olması için çalıştığını belirtti.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler'in 1990 yılından başlayarak hazırladığı İnsani Kalkınma Raporları'nda her yıl farklı konuları incelediğini ve kalkınmanın ölçülmesine değişik bir perspektif getirmek amacıyla dört farklı insani gelişmişlik endeksi yayınladığını hatırlatan Kemal Köprülü, "Her sene bu endekslerle 175 ülkeyi gelişmişlik açısından karşılaştıran bağımsız bir rapor oluşturulmaktadır. Birleşmiş Milletlerin hazırladığı 2004 yılı İnsani Kalkınma Raporu'nda çok kültürlülük ve kalkınma arasındaki ilişki işlenmekte ve çoğulcu ülkelerin insani kalkınmada daha ileri oldukları iddia edilmektedir. Her sene olduğu gibi 2004 yılı insani kalkınma raporunda da bir çok konu başlığı altında insani kalkınma endeksleri ve ülkelerin sıralaması yer almaktadır. Türkiye genel sıralamada 177 ülke arasında 88. sırada yer alırken çoğu endekste Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin gerisinde kalması dikkat çekmektedir" dedi.

Türkiye'nin sağlık harcamaları, hayat beklentisi, eğitim ve kadınların siyasi hayata katılımı konularında yayınlanan istatistikleri değerlendiren Köprülü, "Türkiye kamu sağlık harcamalarının GSYH'ya oranı bakımından AB'ye üye ülkelerin arasında sonuncu olan Letonya'nın önünde 28. sırada yer almaktadır. Özel sağlık harcamalarında da Türkiye çoğu üye ve aday ülkenin gerisindedir. Sıralamada İsveç, Almanya, Fransa, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti ilk sırada yer almıştır" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin doğum esnasındaki hayat beklentisi bakımından Bulgaristan ve Romanya ile birlikte tüm AB'ye üye ülkelerin gerisinde bulunduğuna işaret eden Köprülü, "Ortalama Türk vatandaşı ortalama AB vatandaşından 6 ortalama İsveç vatandaşından 10 yıl daha az yaşamaktadır" dedi. Aynı konuda İsveç, İspanya, Fransa, Belçika ve İtalya ilk 5 sırada bulunmaktadır" dedi.

Türkiye'nin eğitim konusunda da diğer ülkeler arasında gerilerde olduğuna işaret eden Kemal Köprülü, "Türkiye, Eğitim Harcamaları'nın GSYH'ye oranı bakımından veri toplanabilen AB'ye üye 25 ülke arasında Romanya'nın önünde 24. sırada yer almaktadır. GSYH'nin eğitime harcanan oranının AB ortalaması yüzde 5.2 iken bu oran Türkiye'de yüzde 3.7'dir" ifadelerini kullandı. Köprülü AB'ye üye ve aday ülkelerde eğitim harcamalarının GSYH'e oranında ilk 5 sırada Danimarka, İsveç, Estonya, Finlandiya ve Avusturya'nın bulunduğunu söyledi.

Köprülü, kadınların siyasi katılımı konusunun da dikkat çekici sonuçlardan biri olduğunu, AB'ye üye ülkelerde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı ortalamasının yüzde 20.5 iken bunun Türkiye'de yüzde 4.4 olduğunu belirtti ve Türkiye'nin bu konuda da en son sırada yer aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam