İnsanların Tarih Boyunca Ördüğü 'Ünlü' Duvarlar

Gorgan Seddi

Hazar Denizi'nde doğuya kadar uzanan duvarın akıbeti net olarak hala bilinmiyor. Bazı kaynaklar 195 km uzunluğunda olan duvarın M.Ö. 247-M.S. 224'de 'Part' İmparatorluğu tarafından inşa edildiğini söylüyor.

Bazı kaynaklara göre ise duvar, M.S. 6. yüzyılın ortalarında Hunlar'la başı belada olan Sasaniler'in işgallerden korunmak için bu duvarı ördüğünü söylese de araştırmalar hala devam ediyor. Bu yüzden kesin bir kanıya varmak oldukça güç. Bazı rivayetlerde duvarın Büyük İskender ile ilgili olduğu bu yüzden bazı kaynaklarda adının Sadd-i İskandar olarak geçmesi kafada bir 'acaba?' şüphesi uyandırıyor. Ayrıca duvar tuğlaların renginden dolayı 'Kızıl Yılan' ismini bile almış.

Reklam
Reklam

Çin Seddi

Dünya'nın en büyük ve en ünlü yapılarından biri olan Çin Seddi'nin hikayesi o kadar da büyüleyici ya da destansı değil. Duvarın yapımı birçok henadanlık zamanından devam etmiş uzun yıllar sonra parça parça bitirilmiş. Seddin bazı kısımları saman ve balıklarla bile kapatılmış. Bilinenin aksine Çinliler sadece Türklerden korunmak için değil, kendi şehirlerin arasında sınırların çizilmesinde, giriş çıkışları kontrol etmede ve ipek yolu için vergilendirme için de bu duvarı kullanmış. Aslında yapımı çok amaçlıydı. Hadrian Duvarı

M.S. 142'de yapımı tamamlanan Hadrian Duvar'nın yapım amacı; Kuzey'de Kelt kavimine karşı bir türlü baş edemeyen Roma İmparatorluğu'nun saldırılara karşı aldığı önlem olarak biliniyor. Duvar konum olarak Britanya sınırları içerisinde bulunuyor. 1987'de UNESCO tarafından Dünya mimarisinde dahil edilmiş Hadrian duvarının uzunluğu 117.5 km olurken 5-9 metre yükseliğinde.

Anastasios Suru

Yapım tarihi belli olmayan Anastasios Suru, dönemin Bizans İmparatoru Anastasios tarafından Hun Slav ve Bulgar saldırılarını önlemek için Trakya'yı Marmara ve Karadeniz'den ayrılarak örülmüş bir duvardı. Ancak duvar pek bir işe yaramadı. Ne duvarı koruyacak asker vardı nede düşmanı engelleyecek yükseklikteydi. Cheolli Jangseong (Goryeo Seddi)

1033 yılında yapımı tamamlandığı söylenilen duvar 'Kore Duvarı' olarak da biliniyor. Döneminde ülkenin başında olan Goryeo hanedanlığı tarafından yaptığı bilinen duvar, bugün Kuzey Kore sınırları içerisinde bulunuyor. Bazı kaynaklar ve çoğu insan duvarın Çin Seddi'nin bir parçası olduğunu düşünse de bu düşünceyi sakın bir Koreli'nin yanında açmayın :)

Reklam
Reklam

Quảng Ngãi

Yapımı 16. yüzyılda tamamlandığı söylense de Vietnam topraklarında bulunan bu duvarın yapılışı ve hangi hanedanlık tarafından yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Çin Seddi gibi birçok yapının farklı bileşiminden oluşan duvar hakkında 18. yüzyılda Nguyen hanedanlığının inşa ettiğine dair söylentiler atıldı. Ancak yapılan kazı çalışmalarında 15. yüzyıla ait kutsal emanetler bulunması daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini gösterdi. Berlin Duvarı

Dünyanın en büyük utanç duvarı diyebileceğimiz Berlin Duvarı'nı II. Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan Soğuk Savaş yıllarından hatırlayacaksınız. Diğerlerinin aksine bir saldırıyı engellemek için değil kendi halkını birbirinden ayırması için yapılmış duvar 1989'da yıkılarak doğu ve batının kucaklaşmasıyla son bulmuştu.

Berlin Duvarı'nın yıkılış sürecine buradan bakabilirsiniz

Batı Şeria Bariyeri

2003'de yapımına başlanılan namı diğer Ayrılık Duvarı, Filistin ve İsrail topraklarını kesin olarak ayırma niteliği taşıyor. Yapımı hala devam eden duvarın 700 km olması amaçlanıyor. Filistin halkının utanç duvarı olarak gördüğü bu yapıyla zorluk çeken ve zulüm yaşayan Filistin halkına hakaret gibi dersek yanlış olmaz. Şu an duvar 21. yüzyılın en büyük utanç duvarı olarak biliniyor.

Reklam
Reklam