İnternet Andıcı davasında talepler değerlendirildi

İnternet Andıcı davasında mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı tarafından takip edildiği belirtilen internet siteleri ile ilgili...

İnternet Andıcı davasında mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı tarafından takip edildiği belirtilen internet siteleri ile ilgili olarak herhangi bir suç duyurusu yapılıp yapılmadığının sorulmasına hükmetti. İddiaya konu internet sitelerinde siyasi içerikli yayınlar yapıldığını öğrenmeleri üzerine bu sitelerin kapatılması talimatını verdiklerini iddia eden sanıklar, savunmaları sırasında bu yayınlarla alakalı suç duyurusunda bulunma yetkilerinin olmadığını belirterek ayrıntılı bilgileri komutanlarına arz ettiklerini söylemişlerdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki İnternet Andıcı davasında sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından okundu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ziya İlker Göktaş ve avukatının talepleri ile ilgili olarak bilgisayarların imajlarının alındığı yönündeki ifadeleri nedeniyle askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturma sırasında alınmış imajların da Genelkurmay Askeri savcılığı'ndan istenmesine karar verdi.
Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına ayrı ayrı müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, isimleri belirtilen sitelerin kurulması, işletilmesi ve bu sitelerde iddianameye konu yayınların yer alması yönünde herhangi bir somut direktif bulunup bulunmadığının bildirilmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti, Göktaş'ın, emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenilmesi talebinin sanıkların savunmalarının tespitinden sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı tarafından işletildiği ve takip edildiği bildirilen sitelerle ilgili olarak 4'er aylık periyotlarda MGK veya Başbakanlığa sunulmak üzere bir rapor hazırlanıp hazırlanılmadığı konusunda ise Genelkurmay Başkanlığından ayrıntılı bilgi göndermesini karara bağladı.
Mahkeme heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklardan Mustafa Bakıcı'nın Ocak 2008-Aralık 2009 tarihleri arasında herhangi bir sebeple Erzincan'a gidip gitmediği, gitmişse hangi şekilde ve hangi vasıtayla gittiğinin bildirilmesine hükmetti.
Mahkeme, sanıklar ile avukatların taleplerinin yanında iddia makamının talepleriyle de ilgili bir dizi karara imza attı. Mahkeme, internet andıcı isimli belgenin aslı ve bunda belirtilen eklerin tüm hazırlık aşamasındaki, proje, taslak çalışma gibi ham ve sonraki hallerinin, bu aşamalarda yapılan yazışmaların, görevlendirmelerin, ilgili tüm belgelerin eksiksiz olarak gönderilmesini de Genelkurmay Başkanlığından sorulmasını karara bağladı.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Serdar Öztürk ve avukat Demet Reçber ile İrem Çiçek'in sarf ettiği sözler nedeniyle gereğini yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Genelkurmay Başkanlığına resen müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından sanıklardan Dursun Çiçek hakkında açılan dava akıbetinin ve şu anda hangi aşmada olduğunun bildirilmesine hükmetti.
Genelkurmay Başkanlığınca kapatılmasına karar verildikten sonra bu sitelerin alan adlarıyla ilgili olarak herhangi bir tedbir alınıp alınmadığı, halen bu sitelerin kimler tarafından kullanıldığının bildirilmesine karar veren mahkeme heyeti, internet andıcında adı geçen 4 adet site ve bağlantılı sitelerin tam isimlerinin bildirilmesini de hükme bağladı.
Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklardan Mustafa Bakıcı'nın emekli olduğuna dair belgenin, Hüseyin Nusret Taşdeler'in de tedavisiyle ilgili raporun Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, tahliye taleplerinin reddi ile 15 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin de devamını karara bağladı.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmayı 19 Aralık 2011'e ertelediklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz