Her günümüz Instagram’da, Facebook’ta, Snapchat’te o an ne yaptığımızı fotoğraflarla ve snap’lerle paylaşmakla geçiyor; insanların dış görüntüsünü değerlendirmek parmağımızı sağa ya da sola kaydırmak kadar basitleşmişken internet sitelerinn buna kayıtsız kalamayacağı da beliydi. Artık işler Görsele ve görselliğe dayanmışken trendlerin de bu yönde gelişeceği malumdu...
İşte bu yüzden, Microsoft dahil birçok girişim, internet kullanıcılarının dış görünüşlerinin belli algoritmalarla yorumlanarak kişinin yaşıyla, dış görünüşüyle, çekici olup olmamasıyla ilgili veriler veren internet siteleri kurdu. Bu platformların hepsi, oldukça büyük ilgi görüp özellikle sosyal medyada ciddi bir ilgiyle karşılaştı. O web sitelerinin en popüler örneklerini derledik.
Bu tarz sitelerin son dönemdeki en popülerlerinden birisi, belki de en popüleri... Howhot’ın geliştiricileri yapay zekanın kaç yaşında olduğunuzu ve ne kadar çekici olduğunuzu hesaplamasını amaçlayarak bu girişimde bulunuyor. Twitter’da hakkında hala çok fazla konuşuluyor. #Howhot hashtag’i, Twitter kullanıcılarının yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Yapay zeka, yaş ve cinsiyet tespiti yapıyor, daha sonra da yüz hatlarınızı inceleyerek 6 farklı “çekicilik” derecesinden birini size uygun buluyor. Bu derecelerden en düşüğü “Hmm” en yükseği ise “Godlike” (Tanrısal) olarak adlandırılmış.
Blinq isimli Tinder benzeri bir akıllı telefon uygulamasının yan çalışması olan Howhot, uzunca bir süre ilgi göreceğe benziyor. Bu arada İsa, godlike olamamış Howhot’a göre :(
Bir Microsoft girişimi olan
How-old, geçen yazın en popüler sitelerinden birisiydi. How-old’un mantığı da ismi kadar basit: sisteme bir fotoğraf gönderiyorsunuz, tanımlayabildiği yüzlerin yaşını tahmin ediyor. Türkiye’de de bir hayli popüler oldu; dünyada da neredeyse fenomen haline geldi. Hatta bu durumdan faydalanılıp porno yıldızlarının yaşlarını ne kadar gösterdiğiyle ilgili içerikler bile hazırlandı :)
Twitter kullanıcılar How-old üzerinden adeta bir mizah yarışına girdi. Fakat en güzeli, birçok kez Twitter’da da aynı şekilde yapılan Ozan Güven şakası... Biz denedik, How-old muhabirin yaşını anlayamadı; Ozan Güven’i de hayli yaşlı buldu :(
Bunun neden fenomenleştiğini bilmiyoruz. Sosyal medya, ne kadar başarısız da olsa herhangi bir şeyi bir anda popülerleştirebiliyor.
Pictriev’in mantığı, yukarıda bahsettiğimiz iki platformdan biraz daha farklı. Aynı şekilde fotoğürafınızı yüklüyorsunuz ancak size verdiği sonuçlar daha çeşitli... Yine tahmini yaşınızı veriyor ancak kadınsılık ve erkeksilik ölçümü de yapıyor. İşler bu noktada değişiyor. Ayrıca size fotoğrafınıza göre ünlü benzerlerinizi de veriyor...
Sakallı bir erkek fotoğrafını tak diye hem Mukteda El-Sadr’a hem de Gökhan Özen’e benzetebildiği gibi, Jennifer Lawrence’ın acayip güzel bir pozundan da yaşını yedi bulabiliyor. Yine de Pictriev, tüm bu huysuzluğuna rağmen sosyal medyada kendine geçtiğimiz yıl büyük bir yer buldu. Tam “unutuldu be, kurtulduk” derken bir kez daha ve bir kez daha gündeme geldi... Modası asla geçmedi.
Bu arada yukarıdaki ekran görüntüsü Jennifer Lawrence ile yaptığımız bir taramadan...
Bu Twitter Hesabı Fotoğraflarınızın Tıpatıp Aynısını Buluyor! Hem De Köpek Olarak!
**