İSTANBUL (İHA) - İnternet üzerinden (interaktif bankacılık) banka müşterilerinin şifrelerini kırarak paralarını kendi hesabına aktardığı gerekçesiyle gözaltına alınan Ayhan Gül isimli internet korsanı, gönderildiği İstanbul Adliyesi'nde tutuklandı. Gül, "Allah nasip eder de bir an önce cezaevinden çıkarsam, bu işi yurt dışında yapacağım.
Amacım Türkiye'ye 100 grosston akaryakıt getirtmekti. Tabii bundan benim de karım olacaktı" dedi.
Bir bankanın müşterisi olan Yasemin Rezzan Kolbaşı'nın, hesabındaki azalma nedeniyle banka yetkililerine bilgi vermesi üzerine müthiş dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Banka yetkililerinin durumu polise bildirmeleri üzerine harekete geçen Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, "Cemal Söğüt" isimli bir internet dehasının ismiyle karşılaştı. Çeşitli bankalardaki müşterilerin hesaplarından, şifrelerini kırmak suretiyle para çalınması suçundan Söğüt'ün sorumlu olduğu belirlendi. Bütün aramalara rağmen Söğüt'ün izine rastlayamayan ekipler, Söğüt'ün internet korsanlığı yani "hacker"lık konusunda eğitim verdiği iddia edilen Ayhan Gül isimli bir kişinin daha suçtan sorumlu olduğunu düşündü ve Gül yakalanarak gözaltına alındı.
Banka hesaplarından elde ettiği paraları Çeçen direnişçilere aktardığı da iddia edilen Gül, getirildiği İstanbul Adliyesi'nde basın mensuplarına, "Ben kesinlikle Çeçenler'e para aktarmadım. Ancak Çeçenler'e karşı bir sempatim olduğu doğrudur" dedi. Geçmişte internet üzerinden birtakım yasadışı işler yaptığını da söyleyen Gül, "Daha önce yaptım; ancak şu anki suçun benimle bir alakası yok. Sadece benim yöntemlerime benzediği için yakalandım" şeklinde konuştu. İlkokul mezunu olduğunu ve internet ya da bilişim konusunda hiçbir okuldan eğitim almadığını söyleyen Gül, bu işlemleri nasıl yaptığını ise şu şekilde anlattı:
"İnternet üzerinden girdiğiniz sitelerden download ettiğiniz bazı programlar sayesinde bilgisayarınıza virüs bulaşır. Bu virüs, bilgisayarlarınızdaki internet erişim portlarının açılmasına neden olur. Eğer interaktif bankacılık da yapıyorsanız işlem tamam. Çünkü açık olan portlarınızdan girerek, interaktif bankacılık işlemleriyle ilgili 'log' dediğimiz kayıtlara rahatça ulaşılabilir. Bu kayıtlara siz baktığınızda belki bir hayvan görürsünüz; ama ben baktığımda şifreleri alırım."
"Hacker"ların daha farklı yöntemler kullandığını da ifade eden Gül, banka müşterilerine nasihatte bulunarak, "Bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapmasınlar. Bir kez interaktif bankacılığı kullandıklarında artık her şey olasıdır. Eğer yakalanmasaydım yurt dışına çıkıp bu işlemlerle Türkiye'ye 100 gross ton akaryakıt getirtecektim. Ülkem için yapacaktım bu işi. Tabii benim de karım olacaktı; ama yakalandım. Allah nasip eder de bir an önce cezaevinden çıkarsam, bu işi yurt dışında yapacağım" açıklamasında bulundu.
Daha sonra İstanbul Cumhuriyet Savcısı'na ifade veren Ayhan Gül, "dolandırıcılık" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gül'ün suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.