İnternet Üzerinden 'hediye' Satış Yapan 8 Kişiye Suç Duyurusu

Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, bir internet sitesi üzerinden sattıkları ürünleri hediye olarak...

Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, bir internet sitesi üzerinden sattıkları ürünleri hediye olarak göstererek, gümrük, KDV ve ÖTV vergisi ödemedikleri iddia edilen 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İl Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, 'G.G. isimli internet sitesine üye olan satıcıların, internet siteleri üzerinden dijital fotoğraf makinelerinin vergisiz ve faturasız kaçak olarak satış yapıp, para tahsil ettiği, mal sevkiyatlarını ise 'Drop shipping' diye adlandırılan bir yöntem ile yurt dışından Türkiye’ye 'Düşük mal beyanı' veya 'gift' (hediye) ibareleri ile gönderdiği' şeklindeki ihbar mektubu üzerine harekete geçti.

Reklam
Reklam

Ekiplerin, yaptıkları araştırmada, satış yaptığı tespit edilen şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldı. G.G. internet sitesinde üye olan şahısların, yurt dışından tedarik ettikleri ürünleri, G.G. sitesindeki profillerinde yayınlayarak satışa sundukları belirlendi. Şahısların, Türkiye’de bulunan alıcılara satış yaptıktan sonra ürün bedelinin G.G. firmasının hesabına yatırıldığı, satıcının ilgili ürünü yurt dışında bulunan tedarikçi firması vasıtasıyla alıcı kişinin adına ve adresine 150 euro altında beyan edilmek suretiyle gönderildiği, ürün alıcılara ulaştığında ise firma komisyonu adı altında alınan paranın şüphelilere ait banka hesaplarına yatırıldığı tespit edildi.

Bu şekilde yapılan eşya satışlarının 'dış ticaret standardizasyon tebliğleri'nde belirtilen usul ve esaslara göre CE, TSE ve DTS’ye tabi tutulmadan, Gümrük Vergisi, Katma Değer Vergisi (yüzde 18) ve Özel Tüketim Vergisi (yüzde 20)'nden kaçınmak suretiyle yapıldığı ortaya çıktı. Şüphelilerin, 2010–2011 yıllarında G.G internet sitesinde, değişik marka ve modellerde 253 dijital fotoğraf makinesi, 48 dijital resim çerçevesi, 19 kamera çantası, 25 mp3/mp4 video çalar, 49 fotoğraf makinesi yedek parçası ve 7 USB flash bellek satışı yaptığı, toplamda bu ürünlerin satışından 79 bin 562 TL gelir elde ettiği tespit edildi.

Reklam
Reklam

Satış yaptıkları tespit edilen ve bu satışın gerçekleşmesine yardım eden M.Ö., Ö.Ö., Z.Ö., D.Ö., ,R.S.B., M.B.D., S.E.K., E.S. isimli 8 şahıs hakkında, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na muhalefetten Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: