İnternette eu uzantılı tescil yarışı

BURSA (İHA) - İnternet'te alan adları başkaları tarafından tescil ettirilen birçok marka mecburi olarak başka isimlerle site açarken veya alan adlarını geri almak için ciddi paralar ödemek durumunda kalırken, şimdi de Avrupa Birliği (AB) firmalarına yönelik uygulanacak alan adı tescilinde kıyasıya bir yarış başlıyor. AB'ye has üst seviye bir alan adı olan prestijli "eu" adresi için tescil başvuruları 7 Aralık 2005 tarihinde başlayacak.

"eu" uzantılı adreslerin tescil edilmesi konusunda spekülatörlerin önemli markaları içeren kabarık listeler hazırladığı tahmin edilirken, tescil konusundaki yetkili kurum olan EURID, ilk 3 ayda yaklaşık 1 milyon alan adının tescil edilmesini bekliyor. Bu konuda değerlendirme yapan Destek Patent Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Ersin Dereligil, geçtiğimiz yıllarda birçok markanın ".com" ve ".net" gibi isimlerinin spekülatörler tarafından tescil ettirildiğini ve markaların zor durumda kaldığını hatırlattı. Dereligil, bu yüzden ".eu" alan adı tescilinde firmaların prestj kaybına uğramamak için hızlı hareket etmeleri gerektiği uyarısında bulunarak, "Avrupa'da ticari faaliyeti bulunan, ancak markaları tescilli olmayan Türk firmaları marka tescili başvurularını süratle yapmalı" dedi.

Reklam
Reklam

"eu" alan adının tescil edilebilmesi için EURID isimli resmi kurum tarafından tanınan internet sağlayıcıların işlemi gerçekleştirmesi gerektiğini bildiren Dereligil, ancak bundan daha da önemli olanın tescili yapılacak alan adının CTM (Topluluk Markası) olarak ya da AB'ye üye bir ülkede tescilli olması ve hak sahibi firmanın veya kişinin AB'de iş adresinin bulunması olduğunu kaydetti. Dereligil, talep edilen alan adının, tescil edilen marka ile aynı olması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Prestiji tartışılmaz bu imkan için en büyük sıkıntıyı spekülatörler oluşturuyor. Firmalarımızın markaları başkaları tarafından tescil edilirse mecburen başka isimler kullanılmak zorunda kalacak. Sonuçta, 7 Aralık'ta yarış başlayacak, listeler oluşacak ve ilk başvuran hakkı elde edecek. Avrupa markası" imajını ön plana çıkartan '.eu' alan adının tescili çok önemli bir fırsat. AB geniş bir pazar ve yüz milyonlarca tüketiciye ulaşmak isteyen birçok ticari veya hizmet markası var. Birilerinin alan adını tescil ettirmesi doğal olarak diğerlerinin aynı alan adını kullanmasını engelleyecek. Bu kapsamda yetkili kurum olan EURID üç aşamalı bir tescil planı belirledi. 7 Aralık 2005'te başlayacak birinci fazda ve 7 Şubat 2006'da başlayacak ikinci fazda sadece AB'de tescilli marka ve hak sahiplerine 'önce gelen kazanır' mantığıyla başvuru şansı tanınıyor. 7 Nisan 2006'dan itibaren tüm AB vatandaşları veya burada ticari faaliyeti bulunanlar istediği alan adını kendi adlarına tescil ettirebilecekler."
Dereligil, Avrupa'da ticari faaliyeti bulunan, ancak markaları tescili olmayan Türk firmalarının ise örneğin Hollanda gibi hızlı tescil sistemine sahip bir ülkede marka başvurusu yapıp birkaç günde bu fırsatı elde edebileceklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam