‘İnternette her 44 saniyede bir kişi kandırılıyor’

Yazılım firması ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, güncel gelişmeleri konu alan eposta ve...

Yazılım firması ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, güncel gelişmeleri konu alan eposta ve linklerle her 44 saniyede bir kişinin kandırılarak, bilgisayarına virüs bulaştırıldığını söyledi. NOD32 ve Smart Security antivirüs programlarını üreten firmanın düzenlediği Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantısı, Denizli Anemon Otel’de yapıldı. Ağırlıklı olarak bilgisayar firmalarının ilgi gösterdiği toplantıda, dijital güvenlik konusunda bilgi verildi.
Genel Müdür Yardımcısı Akkoyunlu, dünyada her gün 200 bin yeni zararlı yazılım tespit edildiğini belirterek, “Bunların çoğu, bilgilerimizin ve paramızın peşinde. Bu tehditler karşısında neler yapılması ve nasıl korunulması gerektiğini anlatıyoruz. Zararlı programlar, genellikle Çin ve Hindistan gibi Uzakdoğu ülkelerinden yayınlanıyor. Türkiye genç bir nüfusa sahip olduğu için sosyal medya sitelerinde anlık iletim ve online oyunlarla virüsler çok cabuk yayılıyor. Genç nüfusun internet ve bilgi teknolojisiyle arası iyi olduğundan virüslerin yayıngınlaşma oranı Avrupa’ya göre fazla. Bugün bin liraya bir bilgisayar alınabiliniyor ancak 50 liralık lisanslı antivirüs programı kullanılmayınca çökebiliyor. Bu sebeple birkaç defa bakımı ve yeniden kurulumunun masrafı ise lisanslı ürünlerin fiyatını geçiyor.“ dedi.
Alev Akkoyunlu, son dönemde İngiliz kraliyet düğünü, Japonya’daki tsunami, Libya’nın bombalanması ya da Bin Ladin’in öldürülmesi gibi güncel konuların, internette virüslerin yayılması için kullanıldığını vurguladı: “Merak edilen güncel konularla ilgili sahte siteler oluşturuluyor. ‘Kara şapkalı (black hat) arama motoru optimizasyonu' olarak nitelendirilen yöntemle merak edilen konuların yer aldığı sahte web siteleri, aramalarda üst sıralarda çıkıyor. Tıklandığında ise kullanıcı, virüslü sayfalara yönlendiriliyor. Aynı şekilde çeşitli uluslararası yardım kuruluşlarını ya da yabancı devlet fonlarını konu alan epostalar da kullanıcıyı yanlış yönlendiriyor. Araştırmalara göre dünyada her 44 saniyede bir kişi, bu tür dolandırıcılıkların kurbanı oluyor.”
Şahsi olduğu kadar iş sebebiyle de arama motorlarının vazgeçilmez birer unsur olduğunu ve hackerlerin bunu kullandığını belirten Akkoyunlu, bunun dışında Türkiye'de en yoğun olarak USB hafızalar, sosyal mecralar, mesajlaşma yazılımları ve online oyunlar yoluyla virüs bulaştığını dile getirdi. Tedbir olarak öncelikle işletim sistemi güncellemelerinin yapılması gerektiğini söyleyen Akkoyunlu, bilgisayar kullanıcılarının daha dikkatli davranmasının şart olduğunu ifade etti. Özellikle sosyal platformlarda şehsi ve önemli iş bilgilerinin, şifre ve parolaların paylaşılmamasını, dijital banka ve sigorta işlemlerinde farklı ve alfanümerik olarak tanımlanan harfli rakamlı şifrelerin kullanılmasını, ayrıca mutlaka güncel bir antivirüs programı kullanılmasını tavsiye etti.
ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral ise güvenlik önlemleri alınmadan değil bilgisayarda iş yapmanın, bilgisayarı açmanın bile son derece riskli olabileceğini kaydetti. Siber suçluların son derece organize biçimde kimlik, şifre, parola ya da diğer bilgilere ulaşmaya çalıştığını, bunları kendileri kullanmasa da satarak para kazandıklarını aktardı. Tuğral, henüz çok yoğun hedef olmasalar da kullanım yaygınlığı hızla artan akıllı telefonların, önümüzdeki dönemde çeşitli virüs saldırılarına maruz kalmasrının beklendiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz