‘Freedom House’ (Özgürlük Evi) adlı inisiyatifin, Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu için hazırladığı “İnternette Özgürlük 2011” adlı rapora göre Türkiye, internet kullanımını “kısmen özgür” bırakan ülkeler arasında.
Özgürlük düzeyi açısından birinci sırasında Estonya’nın yeraldığı listede ABD, Almanya, Avustralya, İngiltere, İtalya, Güney Afrika ve Brezilya, özgür internet ülkeleri olarak sıralanıyor. “Kısmen özgür” ülkelerin onuncu sırasında Türkiye var. Kenya, Meksika, Güney Kore, Gürcistan, Nijerya, Hindistan, Malezya ve Ürdün, internet özgürlüğü bakımından Türkiye’nin önünde. İnternet kullanımı en sansürlü ülkelere en yüksek puanların verildiği sıralamada Türkiye’nin puanı 45. 2009 yılında aynı parametrelerle yapılan araştırmada Türkiye’nin puanı 42 çıkmıştı. Başka bir deyişle geçtiğimiz iki yıl içerisinde Türkiye’de internet özgürlüğü daha da kısıtlandı.
Bölgesel analizde “Ortadoğu ve Kuzey Afrika” listesine konulan Türkiye, Ürdün’den sonra bu sıralamanın ikinci basamağında. Raporun Türkiye maddesinde, internet erişimi ve hızının, 2001 yılından başlayarak gittikçe artmasına karşın, sansür ve benzeri uygulamaların artmasına dikkat çekilerek, yaklaşık beş bin sitenin yasaklı olduğu belirtiliyor ve YouTube, Last.fm, Metacafe ve Google hizmetlerinin de sık sık erişime kapatıldığı hatırlatılıyor.