Sağlık Bakanlığı, vatandaşları internetten yapılan lens satışları konusunda uyardı. Numaralı lenslerin internetten satışının yasak olduğu, bu lenslerin reçetesiz satılamayacağı, optisyenlik müessesesinde satılması şartı bulunduğu belirtildi. Tespit edildiğinde gerekli yasal işlemlerin yapıldığı ifade edildi. Estetik amaçlı lensler ile güneş gözlüklerinin satışı konusunda ise böyle bir sınırlama bulunmadığı kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, optisyenlikle ilgili sivil toplum örgütlerinin de sağlığa sakıncalı olduğu gerekçesi ile internetten lens satışlarına karşı olduğuna dikkat çekti. Şimşek, “Eczanelerde olduğu gibi, optisyenlik müessesesi için de ruhsat veriyoruz. İnternette olduğunda, bunu eğitimli kişilerin satıp satmadığını bilemiyoruz. İnternet satışlarında doktor reçetesinin sorgulandığını da zannetmiyoruz.” diye konuştu.
Şimşek, lenslerin standartlara uygunluğu ve yeterince steril olup olmadığı gibi konularda sağlık için sıkıntılı durumlar oluşabileceğini söyledi. Şimşek, “Bunlar kaçak ürünler de olabilir. O nedenle internette bu tür satışlar güvenli değil, yasak.” dedi.
Bu ürünlerin, optisyenlik müessesesinde, yakın zamanda doktor muayenesinden geçmiş hastalara verilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, şöyle devam etti: "Mesela doktora gidildiğinde, doktor hastaya bunun uygulamasını, takmasını öğretir. Optisyenler de böyle gösterirler. Böyle olması da gerekir. Bir de kozmetik amaçlı lensler var. Renkli olsun diye, numara olmayan lensler. Onların satışları serbest, optisyenliklerde satılması için zorunlu kılınmıyor. Güneş gözlüğünde de mevzuatta optisyenlik müessesesinde satılma zorunluluğu yok. Ben bir hekim olarak kendime güneş gözlüğü bile alacak olsam, optisyenlik müessesesinden almayı tercih ederim. Çünkü daha ruhsatlı, kimliği olan, adresi, yeri belli olan işletmeler. Ama yoldan giderken bir güneş gözlüğü aldığı zaman, bu gerçekten ultraviyole ışınlarına karşı sizi koruyan bir gözlük olmayabilir. Onun için ben bunu tercih ederim, halkımıza da bunu tavsiye ederim.”
Her göze lens uygulanamayacağını, doktor muayenesinden geçmenin şart olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kişinin lense karşı ya da solüsyonuna karşı hassasiyeti olabilir. Diğer taraftan, bazılarının gerçekten lens kullanmaması gerekir. Buna, göz doktoru karar verir. Bir göz doktorunun, reçetesi olmadan, internette oturup, ben daha estetik görüneyim diyerek lens aldığı zaman, hasta sağlığı adına sıkıntılar ortaya çıkar. Kaygımız bu. Vatandaşımız dikkat etsin.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz