İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından başlatılan uygulamayla internet üzerinden haftada 1 saatlik İngilizce dersi için 80 milyon liraya şifre satılması öğrencileri isyan ettirdi. Şifreyi almamaları durumunda dersten kalacakları söylenen öğrenciler, uygulamanın iptal edilmesi için bin kişi tarafından imza atılan dilekçeleri okul müdürüne sundu.
İzçağ Kitapçılık tarafından internet üzerinden haftada 1 saat süreyle verilen dersin sonunda yer alan testlerin, öğrencilerin not ortalamasına da etki edeceği açıklandı. Dönem ücreti 80 milyon lira olan derslerin internet üzerinden verilmesine tepki gösteren öğrenciler, birçok öğrencinin yurtta kaldığını, evinde internet olan öğrenci sayısının çok az olduğunu, ayrıca internet kafelerden de ders çalışmanın imkansız olduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili olarak öğrenciler adına bir konuşma yapan Deniz İşletmeciliği Bölümü öğrencisi Barış Oğur, "İnternet üzerinden haftada 1 saat göreceğimiz İngilizce dersi için 80 milyon lira ödeyip şifre satın almamız gerektiği, aksi takdirde dersten kalacağımız söylendi. Eğitimin gericileştirilmesi ve piyasalaştırılmasına karşı parasız bilimsel eğitim mücadelesinde bir adım attık. 80 milyona ders satışının sona erdirilmesi için dilekçeler topladık" diye konuştu.
Yaklaşık 2 bin 500 kişinin eğitim gördüğü Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda bir öğrencinin dönemlik olarak kitap setine 139 milyon lira, öğrenci kartına 150 milyon lira, harç parasına 169 milyon lira ve internet şifresi için de 80 milyon lira verdiğini kaydeden öğrenciler, şifreli eğitimin kaldırılmasını istedi. Öğrenciler daha sonra yaklaşık bin kişinin imzasının bulunduğu dilekçeleri Yüksek Okul Müdürü Kadim Öztürk'e sundu.