İntihar eden gencin organları umut oldu

MERSİN (İHA) - 14 Şubat Sevgililer Günü'nde barışma teklifini kabul etmeyen öğretmen sevgilisinin okulunda tabancayla kafasına bir el ateş ederek intihar eden Uğur Keser'in bağışlanan organları, Mersin'de böbrek nakli bekleyen hastalara umut oldu.

Uğur Keser'in (25) bağışlanan organlarından sağ böbreğini alan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Erdem Akbay, Dr. Süleyman Ülger ve Dr. Ozan Efesoy'dan oluşan ekip, bu sabah böbrekle birlikte Mersin'e döndü. Böbrek, MEÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ikinci kez gerçekleştirilecek kadavradan organ nakli ameliyatıyla Mersinli bir hastaya nakledilecek. Böbrek için 3 aday hasta belirlenirken, böbreğin hangi hastaya nakledileceği yapılacak testlerin ardından belli olacak.

Reklam
Reklam

Organ nakli ameliyatını gerçekleştirecek olan MEÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Akbay, böbreği sabaha karşı saat 05.00 sıralarında aldıklarını ve hemen yola çıktıklarını anlattı. Mersin'de 3 hastanın hazırlandığını belirten Akbay, bunun bir ekip işi olduğunu ve nefrologlarla birlikte çalıştıklarını ifade etti. Yaptıklarının tüm uğraşlara değen bir olay olduğunu kaydeden Akbay, sonuçta 4 kişiye yeni bir yaşam verileceğinin altını çizdi. Yapılacak bilimsel testler sonucunda 3 hastadan hangisi daha uygunsa böbreğin ona takılacağını dile getiren Akbay, öğleden sonra saat 14.00-14.30 sıralarında ameliyatın gerçekleştirileceğini söyledi. Organ bağışında basının çok büyük katkısı olduğuna da değinen Akbay, organ nakli ameliyatlarının basın yayın organlarında yer alması sonucunda organ bağışında ciddi bir artış olduğunu belirtti.

Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kıykım da, aday hastaların belirlenme sürecine ilişkin bilgi verdi. Bütün transplant yapmakla yetkilendirilmiş kurumlarda, kadavradan organ alıcısı adayların listelerinin bulunduğunu, bu listelerden kadavranın kan grubuna uygun olanların öncelikle seçildiğini anlatan Kıykım, bugünkü organ için listeden 3 aday belirlendiğini ve yapılacak test sonucu 1 kişiye böbreğin nakledileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Organ bağışı bekleyen ve diyalize giren adaylardan Mehmet Karadağ (22) ise, 3 yıldır böbrek nakli beklediğini söyleyerek, "Mersin'e bir böbrek geleceğini duyunca çok umutlandım. İçinde bulunduğum durumu anlatamam, sonuçta başına gelmeyen bilemez" dedi.

Yaklaşık 1.5 yıldır diyalize bağlı yaşamını sürdüren bir başka aday Hatice Meşeli (46) de, organ bağışını duyunca çok sevindiğini belirterek, "Daha önce de kardeşim böbreğini bağışlamıştı ama bedenim kabul etmedi ve geri aldılar. Bu benim son şansım. Böbrek bana uyarsa, tekrar vücudumun kabul etmemesinden korkuyorum. Doktorlarımın tavsiyesine göre karar vereceğim. Belki de organ dokularımla uyuşsa bile kabul etmeyeceğim" diye konuştu.

Böbrek nakli için bekleyen üçüncü aday evli ve 1 çocuk babası Arif Altun (30) ise, 2 yıldır böbrek nakli için beklediğini ifade ederek, "Çok heyecanlıyım. Haberi alınca da çok sevindim. Umarım dokularım ve kanım uyuşur ve gerekli nakil yapılır. Organ bağışlamak bir insanlık görevi. Herkesi organ bağışına davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Böbrek nakli bekleyen adayların kan ve doku testlerinin öğleden sonra belli olacağı ve adaylar arasında en uygununa, bugün 15 kişilik ekip tarafından yapılacak ameliyatla naklin gerçekleştirileceği açıklandı.