Ankara - Türkiye'de 50 bin kişiye bir psikiyatri uzmanının düştüğü ve tüm intiharların yüzde 70'inin depresyondan kaynaklandığı bildirildi.
Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimliği Uzmanı Dr. Vahide Bilir, depresyonun çok önemli ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi. Depresyonun intihar riskini artırdığına dikkati çeken Dr. Bilir, "Tüm intiharların yüzde 70'i depresyon nedeniyle olmaktadır. Uygun tedavi alamayan depresyon hastalarının yüzde 15'i
intihar sonucu hayatını kaybediyor" dedi.
Dr. Bilir, Türkiye'de psikiyatri uzmanı sayısının yeterli olmadığını belirterek, şu anda görev yapan psikiyatri uzmanlarının yüzde 50'sinin İstanbul, Ankara ve İzmir'de çalıştıklarını kaydetti.
Tüm Türkiye'de 50 bin kişiye bir psikiyatr düştüğünü ifade eden Dr. Bilir, Bayburt, Bilecik, Iğdır, Muş, Siirt, Hakkari, Şırnak ve Tunceli illerinde hiç psikiyatri uzmanının olmadığını bildirdi.
Genel tıbbi bozuklukları olan hastaların yüzde 12 ila 36'sında klinik olarak depresif bozukluk saptandığını belirten Dr. Bilir, her 3 diyabet hastasından ve her 4 koroner arter hastasından 1'inde ve parkinson hastalarının yaklaşık yarısında depresyon tespit edildiğine dikkati çekti.
Depresyonun tedavisinde başarının, hastanın ilaca kolay ulaşması ve hastalığa zamanında müdahale edilebilmesi ile mümkün olduğunu belirten Dr. Vahide Bilir, 20 Aralık 2005'te yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) ile hekimlerin reçete yazmalarına yönelik çok sayıda kısıtlama getirildiğini, hastaların ilaçlara ulaşımının
zorlaştığını söyledi.
Dr. Bilir, BUT uygulamasıyla daha riskli olan eski grup antidepresanların kullanımının yaygınlaştırıldığını, çok daha güvenli olan yeni antideprasanlarının kullanımının ise kısıtlandığını söyledi.