İP'den, PKK özel koordinatörü iptali için dava

ANKARA (İHA) - İşçi Partisi (İP), Emekli Orgeneral Edip Başer'in Türkiye'nin PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü olarak atanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.

İP Genel Sekreter Yardımcıları Nusret Senem ve Mehmet Cengiz, dava dilekçelerini Danıştay'a vermeden önce basın açıklaması yaptı. Mehmet Cengiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez üçlü koordinatör mekanizmasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Başer'in koordinatör olarak atanmasının Başbakanlık genelgesiyle gerçekleştirildiğini hatırlatan Cengiz, atamanın üçlü kararnameyle yapılması gerektiğini savundu. Hükümetin atamayı üçlü kararnameyle yapmak istediğini, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in böyle bir düzenlemenin hukuka uygun bulmaması nedeniyle atamanın Başbakanlık genelgesi ile gerçekleştirildiğini kaydeden Cengiz, bu nedenle atamanın anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü. PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü'nde yüklenen işlevin bir kamu görevi olduğunu belirten Cengiz, bu göreve atama yapılmasında devlet yetisinin kullanılması gerektiği kaydetti. Anayasa'nın 6. maddesinde hiçbir kimse ve organın kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanılamayacağını yine 128. maddesinde kamu görevlilerinin nitelikleri atanmaları, görev ve yetkileri hakları ve yükümlülüklerini kanunla düzenleneceğinin belirtildiğini ifade eden Cengiz, "PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü gibi bir devlet görev ve kadrosu bulunmamaktadır. Başbakanlığa bağlı bir görevli olarak atanan Emekli Orgeneral Edip Başer'in bu görevine ve yükümlülüklerin ilişkin bir yasal düzenleme yoktur" dedi.

Reklam
Reklam

Cengiz, terörle mücadelenin hükümetin ve güvenlik kuvvetlerin işi olduğunu belirterek, terörle mücadelede güvenlik birimlerinin yetki ve görevlerinin yasalarla belirlendiğini kaydetti. Yasallarla belirlenmiş görevlerin dışında herhangi bir kuruma ya da kişiye terörle mücadele kapsamında görev verilemeyeceğini ifade eden Cengiz, "Bu konuda genelge çıkarılamaz. İşlem 'mutlak butlanma malul'dür ve yok hükmündedir" dedi. Cengiz terör örgütünü bu atamayı kendilerini muhatap olarak kabul ettiğini belirtti.
Nusret Senem ise yapılan atamanın PKK ile masaya oturmak anlamına geldiğini savundu. Senem ayrıca atamayla ilgili terör örgütünü kendilerini tanındığına ilişkin açıklamaları sözcüleri vasıtasıyla kamuoyuna açıkladığını kaydetti. Senem ve Cengiz, olayın önemine dikkat çektiklerini bu nedenle öncelikle bu atamayla ilgili yürütmenin durdurulması talebinde bulunduklarını ve daha sonra kararın iptalini istediklerini kaydetti.