İpek Yolu üzerindeki konaklarda yüzyıllar önce bu tekniği kullanmışlar!

Tarihi İpek Yolu güzergahındaki "Sivil mimarinin örnekleri" restore ediliyor.

İpek Yolu üzerindeki konaklarda yüzyıllar önce bu tekniği kullanmışlar!

Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Bayburt'ta, yüzyıllar önce kışın sıcağı, yazın ise serinliği muhafaza etmesiyle ünlü Bayburt taşı ve ahşaptan inşa edilen Bayburt evleri, restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor. Bayburt Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bir süre önce yapılan çalışmalar kapsamında, sivil mimari örneği olarak tescillenen, ahşap bezemeleri ve kırman örtüsüyle dikkati çeken 44 evden 3'ünün restorasyonu sürüyor.

Reklam
Reklam

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Bayburt'un, sivil mimari örneği kabul edilen kaleler, ibadethaneler ile evlere sahip olduğunu söyledi. Şehrin kadim kültürünü yansıtan ve geçmişten bugüne varlığını sürdürebilen sivil mimari örneği yapıların eski ihtişamıyla yeniden hayat bulması için çalışma başlattıklarını belirten Pehlivan, öncelikle envanteri çıkarılan evlerin ilgili kurumlarca "sivil mimari örneği" olarak tescillendiğini ifade etti.

Kayıtlara göre, şehir merkezinde 44 sivil mimari örneği evin mevcut olduğunu aktaran Pehlivan, şöyle devam etti: "Şingah Mahallesi Kaleardı Yolu Caddesi üzerinde bulunan bir evin sahipleriyle iletişim kurularak restorasyon çalışmalarına başlandı. İnşallah önümüzdeki yıl bu evin restorasyonu bitecek. Yine Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ait Kavalılar Konağı'nda da onarım çalışmaları başladı ve etnografya müzesi olarak dizaynı yapılacak. Başka bir Bayburt evimiz ise Bayburt Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile restore ediliyor. Dolayısıyla, hali hazırda 3 konağımızda çalışma yapılıyor ve bunlardan biri bitme aşamasına geldi, diğerleri ise önümüzdeki yıl tamamlanacak."

Reklam
Reklam

Bayburt'un, bu tür yapıların restorasyonunun da tamamlanmasıyla her geçen gün daha çok ziyaretçi çekeceğini dile getiren Pehlivan, "Şehrimize gelen misafirlerimiz bir yandan binlerce yıllık geçmişi olan Bayburt Kalesi'nde, camilerimizde ve doğal güzelliklerde vakit geçirirken bir yandan da bu konakları ziyaret etmek suretiyle kültürel yansımaları çok daha yakından görme şansını yakalayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Pehlivan, Bayburt evlerinin restorasyonunda katkısı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, Bayburt Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bayburt Müze Müdürlüğü yetkililerine ve kendileri ile işbirliği yapan mülk sahiplerine teşekkür etti.