İpekböceği mektebi müze oluyor

BURSA (İHA) - Bursa'nın günümüze kadar ayakta durabilen ahşap ağırlıklı tarihi mekanlarından Temenyeri'ndeki İpekböceği (Tohum) Mektebi Yıldırım Belediyesi tarafından İpek Müzesi yapılmak üzere restore edilecek.

Güney Marmara Çevre ve Kültür Derneği (GÜMÇED) in afişli kampanyası ile tamiratı gündeme gelen Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesindeki tarihi ahşap binanın restorasyonu için Yıldırım Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kullanılmayan binanın kendilerine devredilmesini istedi.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, ilçelerinde tarihi mekanların tamiratı için yoğun gayret gösterdiklerine dikkat çekerek, "Mollaarap'taki Balabanbey Bey kalesinin tamiratını yaptık. Molla Yegan medresesinin tamiratına başladık. Yıldırım Camisi ile alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Emirsultan Meydan düzenlemesinde Büyükşehir ile birlikte kamulaştırmalarda bulunuyoruz. Yıldırım'ın tarihi kimliğinin ortaya çıkması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İpekböcekçiliği Mektebide ilçemizin nadide tarihi eserleri arasında yer alıyor. Özellikle ahşap aksamlı olması ve bulunduğu mevki itibariyle Bursa'nın gözbebeği binalarından birisidir. Bu tarihi binanın uzun yıllar daha ayakta kalması için köklü bir restorasyon çalışması yapacağız. Burada maliyetin 1 milyon ytl civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bursa gündemine geldiği gibi, tamir edildikten sonra İpekcilik Müzesi olarak kullanılabilir. O dönemde daha farklı bir fonksiyonla kullanılması düşünülürse bunu da değerlendiririz. Ancak bizim önceliğimiz bu tarihi binanın kurtarılmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

İpekçilik yokuşunun karşısında kalan halen Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bahçesinde metruk halde bulunan binada yaklaşık 800 metrekarelik bir kapalı alan bulunuyor. Bölgede daha önce ipek boyahaneleri ve atölyeleri bulunması sebebiyle GÜMÇED bu mekanın kentin tarihi kimliğinde önemli bir yeri bulunan, ancak bugün hiçbir izi kalmayan ipekçilikle alakalı müze olarak düzenlenmesini istiyor.GÜMÇED Genel Sekreteri Nazım Vatan, Bursa'da belediyeler tarafından birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkartılması için yoğun çalışma yürütülmesinin kendilerini ümitlendirdiğini belirterek, "Bursa ipeği ve kumaşı Osmanlı döneminden yakın bir geçmişe kadar dünyada önemli bir itibara sahipti. Bulunmaz Bursa kumaşı atasözlerinde bile yer alan bir unsurdu. İpekböceği yetiştirme ve kültürü konusunda Bursa merkezdi. Kozahan, Osmanlı'da ticaretin ilk merkezlerinden sayılıyor. Kozahan'ın mimari güzelliğini bugün ortaya çıkartma konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin atmış olduğu adımları takdirle takip ediyoruz. Aynı şekilde Bursa şehir kültürünün ayrılmaz ve unutulmayacak bir parçası olan ipeğin ve ipekböcekçiliğinin gelecek nesillere aktarılması için bir müzeye ihtiyaç bulunuyor. Bunun içinde çok güzel tarihi bir bina halen ayakta, bu müze için direniyor. 1884 yılında Japonlar'la birlikte yaptırılmış tohum mektebi, dünya çapında kaliteli ipek kozası üretilmesi için o dönemde dünyada sayılı bir merkez olarak görülüyordu. Bursa'da bir semte ismini dahi veren o bölgedeki boyahanelerin önemli bir kısmı ayakta. Eşrefiler Caddesi üzerindeki bugün ayakta duran tohum mektebinin restore edilerek, müzeye çevrilmesini talep ediyoruz. Bu konuda merkez Yıldırım Belediyesi'nin birinci derecede sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ın da okuduğu, daha sonra kozaların haşlanıp ipek çekilen bu binada, ipekböceğinin tohum safhasından beslenme, koza, haşıl, ipek ipliği ve kumaş safhasına kadar olan bütün bölümlerinin ortaya konulması, gelecek nesillere bu orijinal desenli kumaşların ve ecdadın estetik anlayışının gösterilmesi önemli bir kültür hizmeti olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam