Aslında o kadar da kötü değil. İşte gördüğünüz sembollerin anlamları:
• “FC” logosunda aslında iki adet “C” bulunuyor. Bu da, iPhone’un Federal Communications Commission (FCC – Federal İletişim Kurulu) ‘a uygun olduğunu belirtiyor. FCC radyo frekansı kullanan cihazları yönetiyor (B sınıfı kapsamında, normal kullanım şartları altında zararlı emisyonları olmayan telefonlar) [PDF].
• Bir sonraki sembol, üzerinde uygun değildir anlamı taşıyan bir “X” işareti olan tekerlekli bir çöp bidonu. Apple bu cihazı diğer atıklarınızla birlikte çöpe atmamanız için basit bir şekilde sizi uyarıyor. Firma müşterilerine, bu cihazları bertaraf etmek için en iyi yöntemin hangisi olacağını öğrenmeleri adına yerel atık yetkilileri ile irtibata geçmelerini öneriyor. Bu özel sembol, eğlenceli bir şekilde WEEE olarak adlandıran, çöp sahalarındaki elektronik atıkları en aza indirmek için kurulmuş Avrupalı bir girişim olan Waste Electrical and Electronic Equipment Directive Cooperation’ı (WEEE – Elektrik ve Elektronik Ekipman Atığı Yönerge Ortaklığı) belirtiyor.
• Çemberin içindeki ünlem işareti, II. Sınıf kablosuz cihaz anlamına geliyor. Bu diğer ülkelerdeki kullanıcılar için önemli bir şey: cihazın kullanmaya çalışabileceği frekans bantları her yerde mevcut değil.
• “0682” ve “CE” Avrupa işaretleri. Rakamlar, onaylayan yetkiliyi gösteriyor (Cetecom ICT servisi, bir akreditasyon firması) ve “CE” (Conformité Européenne – Avrupa Uygunluğu) cihazın Avrupa Birliği’nde onaylı şekilde satıldığını olduğunu belirtiyor.
Apple MacBook’ta da bu sembollerin hepsini yer alıyor (0682 Cetecom ibaresi dışında). Ancak iki adet sembol daha eklemiş.
• Voluntary Control Council for Interference (“VCCI” – Girişim için Gönüllü Kontrol Konseyi) Japon bir düzenleme kuruluşudur. Bu onay işareti, diz üstü bilgisayarın radyo frekans (RF) sinyali yayma standartlarına uyduğunu gösteriyor.
• Üçgenin içindeki onay imi, Avustralya’da elektronik cihazların kullanımının emniyetli olduğunu gösteren Yasalara Uygunluk İşaretidir (RCM).
Bir telefon kılıfınız yoksa bile bu saçma şeylere daha fazla bakmanıza gerek olmayabilir. Kasım 2014’de Başkan Obama E-Etiket Yasasını imzaladı. Bu yasa önergesi, üreticilerin bu işaretleri, cihazların yazılımlarına yerleştirmelerine izin veriyor. Bu belki Avrupa sembolleri için uygulanamaz ama her halükarda biraz daha sadeleşecektir.
Aynı zamanda bir Android cihazı da inceledik –(bir müze için gönderilmiş Samsung Galaxy SII) ve bu uyarıların çoğunun pilin üzerinde olduğunu gördük. Ayrıca ıslanmasına izin verilmemesi, tornavidayla kurcalanmaması, ateşten uzak tutulması veya bir bebeğe verilmemesi gibi uyarılar da vardı. İkaz edildiniz.