Irak 1958 devrimindeki bayrağa geri dönüyor

BAĞDAT (İHA) - Baas rejiminin izlerini taşıdığı gerekçesi ile işgalden bu yana sürekli değişikliğe uğrayan Irak bayrağında, 50 yıl önce gerçekleştirilen saltanat devriminden sonraki siyah, beyaz ve yeşil renklerden oluşan bayrağa geri dönülebileceği ifade ediliyor.

Parlamento, geçtiğimiz günlerde eski iktidarın bayraktaki izlerini tümüyle ortadan kaldırmak için ulusal ve yerel çok sayıda ressam, akademisyen, dini otorite, edebiyatçı ve siyasi kanaat önderlerinden oluşan kişilere tasarım yetkisi vermişti.

Reklam
Reklam

Yeni Irak bayrağı ile ilgili parlamento, Cumhurbaşkanlığı ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyona başkanlık eden Irak Parlamentosu Enformasyon ve Kültür Dairesi Başkanı Müfit el-Cezayiri, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bayrakta yapılan değişikliğin, beyaz, yeşil ve siyah renkten oluşmasının yüksek bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Ulusal bayrağın dizayn edilmesi için kurulan komisyona başkanlık eden el-Cezayiri, önceki açıklamasında da 600 ayrı bayrak modelinden oluşan örneklerden elemeler sonucu 6 modelin finale kaldığını duyurmuştu.

Birkaç gün içinde meclisin onayına sunulması beklenen bayrağın, Irak'ın "Efsanevi" Generali Abdulkerim Kasım'ın Irak'taki saltanat rejimine son veren 1958 darbesinden sonra ilan ettiği ortasında sarı ve kırmızı renkten oluşan güneş figürünün yer aldığı siyah, beyaz ve yeşil renklerden oluşma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanıyor.
Arap milliyetçiliğini simgeleyen kırmızı, siyah ve beyaz renkli mevcut bayrak ise tamamen tarihe karışıyor.

Parlamento, idam edilen devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas iktidarının bayraktaki izlerini tümüyle ortadan kaldırmak için geçtiğimiz günlerde 30'un üzerinde ulusal ve mahalli Iraklı tasarımcı, akademisyen, dini otorite, edebiyatçı ve siyasi kanaat önderlerinden oluşan kişilere tasarım yetkisi vermişti.
Bayrakta daha önce yapılan geçici değişiklikte üzerindeki birlik, özgürlük ve sosyalizmi simgeleyen 3 yıldız kaldırılmış, devrik liderin kendi eliyle yazdığı "Allah-u Ekber" yazılı tekbirin yazı karakteri de değiştirilmişti.

Reklam
Reklam

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi Lideri Mesud Barzani de, idam edilen Saddam Hüseyin iktidarını temsil ettiği gerekçesi ile kendi yönetimine bağlı Dohuk, Süleymaniye ve Erbil gibi Kürt yerleşim bölgelerinde Irak bayrağını yasaklamış, bu yasak ülke genelinde büyük tartışmalara neden olmuştu. Barzani, geçen yıl kısmen değiştirilen Irak bayrağını bölgesinde göndere çekmişti.