ABD, Irak'a düzenlemeyi planladığı operasyona destek bulmak için arayışları sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ülkesinin bu hafta içinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Irak'la ilgili karar tasarısını gündeme getireceğini söyledi. Powell, Washington'ın sunacağı tasarıda, Bağdat yönetiminin daha önceki denetim ihlallerinden alıntıların yer alacağını ve kurallara uyulmadığı takdirde, Irak lideri Saddam Hüseyin'in sonuçlara katlanması gerektiğinin vurgulanacağını belirtti. ABD'nin tasarısı, Irak'a silah denetimi için sert koşullar getiriyor. Ayrıca Irak'ın işbirliği yapmaması halinde harekat için BM'den yeniden karar çıkarılmasını reddedilmesini öneriyor.
EN BÜYÜK ENGELİ FRANSA, TEK DESTEKÇİ İNGİLTERE ABD, ret ihtimaline karşı tasarıyı ilk hazırlandığı haline göre yumuşattı. Ancak yine de tasarının, başta veto hakkına sahip daimi üye Fransa olmak üzere üye ülkelerin muhalefetiyle karşılaşması bekleniyor.
Fransa, tek bir BM kararı ile Irak'a saldırıya doğrudan onay verilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Fransa'nın geliştirdiği karar tasarısı, öncelikle denetçilerin Irak'a girmesini, Irak'ın uzlaşmaz tutum göstermesi halinde ise tekrar BM'ye dönülüp yeni bir karar çıkarılmasını öngörüyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisine sahip daimi üyelerden sadece İngiltere, ABD'nin karar tasarısına tam destek veriyor. Rusya, Birleşmiş Milletler onayı olduğu sürece Irak'a karşı askeri güç kullanımına karşı çıkmayacağını belirtiyor. Çin ise önceliğin, BM silah denetçilerinin Irak'a dönmesi olduğunun altını çiziyor.
"DENETÇİLERİN GECİKMESİNDEN ABD SORUMLU"
Öte yandan Irak yönetimi, ABD'yi, BM silah denetçilerinin Irak'a gelmesini geciktirmekle suçladı. Irak yönetiminden yapılan açıklamada, denetçilerin 19 Ekim'de göreve başlayamamasının, BM Genel Sekreteri ile 16 Eylül'de imzalanan anlaşmanın ihlali anlamına geldiği belirtildi.
Irak yönetimi, bu gecikmenin BM'nin itibarına zarar verdiğini de ifade etti. Açıklamada ayrıca, denetçilerin görevlerinin çerçevesini belirleyecek yeni ve daha sert bir karara gerek olmadığı da tekrarlandı.
Öte yandan, Irak, ABD ve BM üçgeninde operasyon tartışmaları sürerken, Bush yönetiminin, olası bir harekat durumunda Türkiye için bir destek paketi hazırladığı öğrenildi. Paketin, askeri ve ekonomik yardım unsurlarını içermesi planlanıyor.
Türkiye için düşünülen yardım paketinin ayrıntılarının gelecek hafta belirlenmesi ve gerekli Kongre onayının da Ocak ayında çıkacağı belirtiliyor. Türkiye'ye sağlanacak dolaylı ve doğrudan desteğin, 4 ile 6 milyar arasında olabileceği sanılıyor. Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve bazı yönetim yetkililerinin yardım paketi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtiliyor.