İngiltere'nin Guardian gazetesi, Iraklı liderlerin savaşı engellemek için Başbakan Tony Blair'i 'son umut' olarak gördüklerini yazdı. Gazeteye göre Bağdat hükümetinin bu umudu, "Başkan Bush, uluslararası eleştilere kulak asmayıp Saddam Hüseyin'e savaş ilan etmeye kararlı gözükse de, bunu ancak Tony Blair'i de yanına alırsa gerçekleştirebilecek durumda" düşüncesine dayanıyor.
Guardian, işte bu nedenle Iraklı yetkililerin Londra'yı ikna edebilmek için diplomatik atağa geçtiklerini; hatta Dışişleri Bakanı Naci Sabri'nin İngiltere'yi ziyaret ederek hangi yetkiliyle olursa olsun görüşmeye hazır olduğunu söylediğini duyurdu. Ancak Guardian gazetesi, bu çabaların bir sonuç doğuracağını sanmıyor. İngiltere'nin Amerika'ya verdiği desteği geri çekmesinin beklenmediğini; birçok yorumcunun Irak'a bir müdahale olursa, İngiltere'nin eninde sonunda Amerika'nın yanında yerini alacağına inandığını vurguluyor.
İNGİLİZ KAMUOYU SAVAŞIN DIŞINDA KALMAYI İSTİYOR Ama yine Guardian'ın aktardığına göre, Bağdat'ı ümitlendiren çeşitli veriler, kamuoyu yoklamaları da var. Gazete, toplumun önde gelenlerinden kayda değer bir grubun, savaşın dışında kalmayı yeğlediğini ve son zamanlarda yapılan bir anketin, İngiltere halkının yüzde 52'sinin, Irak'la savaş olasılığına karşı çıktığını gösterdiğine dikkat çekti.
Irak konusu, Avrupa'nın diğer gazetelerinde de geniş yer buldu. Fransız basınından Le Figaro, Amerika'nın Irak'la savaş hazırlığına başladığı yönünde her türlü işaretin alındığını savundu. Le Figaro, Pentagon'un savaş birimlerine yaptığı 'görev başına' çağrılarının hız kazanması, Amerika'nın stratejik petrol rezervlerini stoklama kararı ve Ortadoğu'daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Tommy Franks'in, Ulusal Güvenlik Konseyi'ne savaş planlarını ve öncelikli hedeflerini bildirmiş olmasını, operasyon hazırlığının işaretleri olarak görüyor.
ALMANYA SEÇİMLERİ VE IRAK Almanya'da eylül ayındaki genel seçimler yaklaşırken, Başbakan Gerhard Schröder seçim manifestosunun merkezine, 'Irak'la savaşa hayır' sloganını yerleştirirken, gazeteler, Irak konusunu seçim kampanyasında bu kadar öne çıkarmanın doğru olup olmadığını sorguluyor.
Die Tageszeitung, Schröder'in Irak'la ilgili konumunu destekliyor ama gazeteye göre, anketlerde muhafazakar rakibi Edmund Stoiber'in arkasında kalan Başbakan, seçmenlerin karşısına çarpıcı bir fikirle çıkma arayışında Irak konusunda karar kılsa da, bunda çok geç kalmışa benziyor.
Die Welt gazetesi, muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar'ın ise Irak tartışmasında Almanya'nın tek başına ortaya çıkmasından ziyade, Avrupa Birliği'nin ortak bir konum belirlemesinin önemine dikkat çektiklerini bildiriyor. Avusturya basınından Der Standard, 'Hangi ortak tutum?' diye bir soru ile durumun netleştirilmesini istiyor. Der Standard'da yer alan yoruma göre, Avrupa Birliği ortak bir tavır sergilemekten çok uzak. Der Standard, "Neredeyse hiçbir Avrupa Birliği ülkesi, Irak konusunda daha kendi içinde nihai bir tutum belirleyebilmiş değil" yorumunda bulundu.