Irak politikamızda değişiklik yok

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Türkiye'nin Irak politikasında bir değişiklik söz konusu değildir. Bu bağlamda Irak Türkmenleri'ni temsil eden kuruluşlarla yakın temas içinde bulunulmaktadır. Bu temaslar gerek Irak'ta, gerek yapılan ziyaretler vesilesiyle Türkiye'de üst düzey sürdürülmektedir. Kerkük ve çevresinde yaşanan, Kürt gruplarının bu şehir ile vilayetle ilgili tasavvurlarını açıkça sergileyen gelişmeler doğal olarak tarafımızdan çok yakın izlenmektedir" dedi.

Gül, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına cevaplandırdı. Gül, önergeye verdiği cevapta Türkiye'nin Irak politikasında bir değişiklik olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin Irak politikasında bir değişiklik söz konusu değildir. Irak nüfusunu oluşturan tüm kesimlerin sesini duyurabildiği, ülkenin yeniden yapılandırılması faaliyetlerinde ve siyasi süreç çalışmalarında eşit olarak yeraldığı, kendi halkıyla, komşularıyla ve uluslararası toplumla barışık, toprak bütünlüğünü ve siyasal birliğini korumuş, iç uyumunu ve dirliğini sağlamış bir Irak'ın vücut bulması bu ülkeye dönük yaklaşımımızın temel hareket noktası olmaya devam etmektedir" ifadelerdine yer verdi.

Reklam
Reklam

TÜRKMENLERİN DURUMU

Gül, soru önergesine verdiği cevapta Türkmenlerin durumuna da değindi. "Irak Türkmenleri'nin durumu Türkiye'yi tabiatıyla çok yakından ilgilendirmektedir" ifadelerini kullanan Gül şöyle dedi:

"Yeniden vücut bulacak Irak'ın siyasi, idari ve sosyal yapılanmalarında Türkmenlerin hak ve hukuklarının korunmasının sağlanması önem taşımaktadır. Dolayısıyla, komşumuz Irak'taki gelişmeleri ve bunların Türkmenler üzerindeki etkilerini yakından izlemekte, olası olumsuz gelişmelerin önünü almak amacıyla ilgili tüm taraflara gerekli uyarılarda bulunmaktayız. Ayrıca, Irak'ın bugünkü malum koşullarında Türkmenlerin gündelik hayatta yaşadıkları sıkıntıların aşılmasını sağlayacak yardım ve destek çalışmalarımız da sürmektedir."

Bu çerçevede Irak Türkmenlerini temsil eden kuruluşlarla yakın temas içinde bulunulduğunu, bu temasların gerek Irak'ta gerekse yapılan ziyaretler vesilesiyle Türkiye'de üst düzey sürdürüldüğü bilgisini veren Gül, "Kerkük ve çevresinde yaşanan, Kürt gruplarının bu şehir ile vilayetle ilgili tasavvurlarını açıkça sergileyen gelişmeler doğal olarak tarafımızdan çok yakından izlenmektedir. Kerkük'teki gelişmelerin Irak'taki siyasi geçiş sürecinin rayından çıkarma potansiyeline sahip olduğu, savaşlardan ve istikrarsızlıktan yorgun düşmüş olan bölgemizin yeni sorunlara artık tahammülü olmadığı ve sorumlu bütün tarafların uluslararası hukuk dahilinde hareket etmesi gerektiği, başta Irak Geçici Hükümeti ve bizzat Iraklılar ile komşu ülkeler, Irak'ın üyesi bulunduğu İKÖ ve BM'ye bu çerçevede önemli görevler düştüğü yönündeki uyarılarımız tüm ilgili taraf ve uluslararası kuruluşların dikkatine çeşitli vesilelerle getirilmiş ve getirilmeye devam edilmektedir." dedi.

Reklam
Reklam

PKK/KADEK-KONGRE-GEL

Irak'ın müstakbel siyasi yapısının Irak halkının hür iradesiyle demokratik yöntemlerle belirlenmesi gerektiğine, Irak'ın gelecekteki idari ve anayasal yapısına Iraklıların kendilerinin karar vermesinin doğal olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı Gül, şu ifadeleri kullandı:

"PKK/KADEK-KONGRA-GEL'in bir terör örgütü olduğu, Irak'taki mevcudiyetinin bölgenin huzur ve istikrarını ve komşu ülkeleri tehdit ettiği Irak makamları tarafından da teslim edilmektedir. Keza, Irak'ın da bir parçası olduğu, 21 Temmuz 2004'te Kahire'de düzenlenen Irak'a Komşu Ülkeler ve Bölge Ülkeleri Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı sonunda yayınlanarak Ortak Bildiri'de Irak topraklarından komşu ülkelere yönelen terör tehdidine ve bununla mücadele edilmesi gerektiğine işaret edilmiştir. Öte yandan, terör örgütü mensuplarının silahlarını bırakarak Türk adaletine teslim olmaları gerektiği Irak makamlarıyla yapılan görüşmelerde dile getirilmektedir."