Irak seçimlerinde 'fetva' tartışması

BASRA (İHA) - Irak seçimlerinin yapılması veya ertelenmesi yönündeki tartışmalar sürerken, Irak'ın en büyük dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin, "Seçimlere katılmak vaciptir" şeklinde fetva vermesi, yeni bir tartışmaya sebep oldu. Seçimlerin dini bir yönü bulunmadığına dair bir bildiri yayınlayan Şii lider Mukteda El Sadr, bildirisinde "Seçimleri Amerika düzenliyor. Ayrıca seçimlerin dini yaşam ile bir ilgisi olmadığı için bu duruma vacip ya da vacip değil denilemez" dedi.

Irak'da Şiiler adına tek fetva verme yetkisine sahip olan Ayetullah Ali Sistani, bir fetva yayınlayarak seçimlerin vacib olduğunu, seçimlere herkesin katılması gerektiğini, katılmak istemeyenlerin ise teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi. Sistani'nin dini imgelerle Irak seçimlerini "Vacip" ilan etmesi, Şii partileri ikiye böldü. Fetva verme yetkisi olmayan Şii lider Mukteda El Sadr ise bir bildiri yayınlayarak Sistani'ye cevap verdi.

Reklam
Reklam

Yapılacak Irak seçimlerini boykot edeceklerini daha önceden açıklayan Mukteda El Sadr, bildirisinde, "Seçimler, dini yaşam ile ilgili değil. Bu durumda seçimlerinde vacip olması gerekmez. Seçimler yönetim ve içtimai hayat ile ilgilidir" ifadelerine yer verdi.

Basra'da Şii halk, iki ayrı görüşün çelişkisini yaşıyor. Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan hukuk doktoru Hüseyin Azab "Mukteda El Sadr, siyaset adamı, Sistani ise din adamı, eğer Sistani fetva vermişse gerekçeleri vardır. Mukteda El Sadr ise seçimleri boykot etmek, katılımı engellemek için böyle yapıyor. O da kendince haklı. Seçimler her şeyden önce bir haktır ve kullanılması gerek" diye konuştu.

Mukteda El Sadr'ın Basra temsilcisi Şeyh Hasan El Basri ise, seçimlerin daha çok yaşam ile ilgili olduğunu belirterek, bu konuda dini hüküm verilemeyeceğini savundu. El Basri, "Eğer Şiiler'e göre Amerika 'şeytan' ise bu seçimleri Amerika düzenliyor. Bunu düşünmek lazım. Ayrıca bir çok kent oy veremeyecek. Yurtdışında 5 milyon Iraklı var, onlar oy kullanamayacak. Belirli bir kesimin oylaması mı vacip olacak?" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Seçim tartışmaları devam ederken, Basra genelinde kurulan 32 merkezin seçmen kayıt işlemlerini sürdürdüğü kaydedildi. 152 parti ile 20'ye yakın parti federasyonunun katılacağı Irak seçimlerinin, 30 Ocak 2004 tarihinde yapılması planlanıyor.