Irak hükümeti Birleşmiş Milletler'e (BM), Musul Üniversitesi'nde araştırma amaçlı kullanılan nükleer maddelerin silahlı Sünni gruplarca ele geçirildiğini bildirdi.
Reuters haber ajansı, Irak'ın BM elçisinin yazdığı mektuba dayanarak, militanlar tarafından yaklaşık 40 kg uranyum bileşeninin çalındığını aktardı.
Ancak BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yaptığı açıklamada, çalınan maddelerin "düşük kalitede" olduğunu ve bu nedenle risk teşkil etmediğini söyledi.
ABD'li yetkililer de çalınan uranyumun zenginleştirilmiş olmadığını düşündüklerini söyleyerek, IAEA'nın açıklamasını destekledi.
Bu sebeple, ABD ve BM, silahlı Sünni grupların bu maddeleri kullanarak silah üretmesinin zor olduğu yorumunu yapıyor.
Ele geçirilen kimyasallarBM Elçisi Mohamed Ali Alhakim tarafından yazılan mektupta "Terörist örgütler devletin kontrolünden çıkmış olan bölgelerde nükleer madde ele geçirdi. Bu maddeler, az miktarda olmakla beraber, örgütler tarafından terör faaliyetlerinde kullanılabilir" ifadeleri yer alıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu sözcüsü Gill Tudor ise konu hakkında "Ele geçirilen maddeler bizce düşük kalite ve az miktarda olmaları nedeniyle ciddi bir tehdit oluşturmuyor, ancak radyoaktif veya nükleer maddelerin mevzuatına ilişkin kontrolün kaybedilmiş olması, maddelerin miktarı veya kalitesinden bağımsız olarak tedirgin edici" diyor.
Bağdat'ın 400 km kuzeybatısında bulunan Musul, geçtiğimiz ay IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) bağlı militanlar tarafından ele geçirilmişti.
Iraklı yetkililer IŞİD militanlarının kullanılmayan kimyasal silah fabrikasını ele geçirdiğini teyit etmesinin hemen ardından nükleer maddelerin çalınması, Irak hükumetini tedirgin ediyor.
Ancak BM ve ABD, çalınan maddelerin ve kimyasalların militanlar tarafından silah olarak kullanılamayacak kadar eski ve 'bozuk' olduğu görüşünde.
Barzani'nin sözcüsünden Maliki hakkında sert yorumIŞİD'e bağlı militanların Irak ve çevresindeki saldırıları sürerken Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tartışmalar büyüyor.
Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin IŞİD militanları hakkında 'Erbil'de sığınıyorlar' iddiası Bağdat ile Erbil arasındaki gerginliği artırdı.
Barzani'nin sözcüsü, Maliki'nin Irak halkından özür dilemesi ve koltuğunu bırakması gerektiğini söyledi.
Sözcü, Maliki için 'Ülkeyi mahvettin ve ülkeyi mahveden biri ülkeyi krizden çıkaramaz' dedi.
Ülkedeki Kürt bakanlar da, Maliki'nin yapmış olduğu yorumlara karşı tepki olarak bu noktada kabine toplantılarına katılmayacaklarını açıkladı.