Irak terörizmle mücadelede destek istedi

BAĞDAT (İHA) - Irak'a komşu ülkeler ile Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesinin katıldığı güvenlik toplantısı Hoşyar Zebari tarafından açıldı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, oturumdaki yerini almadan önce heyet üyelerinin ellerini sıktı. Toplantıya katılan İran heyeti ise konferans salonuna girdikten sonra, Amerikan heyetiyle el sıkışmadan kendilerine ayrılan yere geçerek oturdu. Ancak ABD, İran ve Suriye heyetleri görüşmeler sırasında tokalaştı.
Toplantının açılışında konuşan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak'ta yaşanan şiddetin diğer ülkeleri istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulunarak, "Terörizme karşı komşularımızın desteğini almayı diliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Maliki, "Bugün Bağdat'ta, Hille'de, Musul ve Anbar'da Iraklılar'ı öldürmeye çalışan terörizm, Suudi Arabistan halkına gözdağı veren, Mısır halkını hedef alan, New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ni saldıran, Madrid ve Londra'da metroları vuran terörizmle aynıdır. Terörizmle mücadele, maddi desteğin, medya veya dinsel tahriklerin sona erdirilmesi ve aynı zamanda camilerimizi, kiliselerimizi bombalayan, çocuklarımızı, kadınlarımızı ve yaşlı insanları öldüren silah ve insan tedarikinin durdurulması demektir" diye konuştu.

Toplumsal uzlaşmanın, Irak'ı korumak için hayati olduğunu söyleyen Maliki, "Uzlaşma inisiyatifi, bizi kurtaracak gemidir" dedi. Stratejik konumuyla Irak'ın, bölgesel ve uluslararası alanda önemli bir oyuncu olduğunu belirten Maliki, diğer ülkelerin Irak'ın içişlerine karışmaması gerektiğini söyledi. Maliki, "Bölge ve dünya ülkelerinden, belirli bir mezhebi, etnik grubu ya da partiyi destekleyerek, Irak'ın içişlerine müdahale etmekten kaçınmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Irak'a komşu ülkeler ile Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesinin katıldığı güvenlik toplantısının ikinci ayağının İstanbul'da yapılacağı bildirildi.
Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbah yaptığı açıklamada, Nisan ayında, Ankara'da gerçekleştirilecek olan toplantının ikinci ayağının, dışişleri bakanları düzeyinde olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu arada, ABD, İran ve Suriye heyetleri arasında toplantıdaki müzakereler dışında özel bir görüşme olmadığı belirtildi. Gazetecilerin ikili görüşmeler olup olmadığı şeklindeki sorusuna hükümet sözcüsü el Dabbah, "Doğrudan görüşmeler olmadı" cevabını verdi. El Dabbah, tüm heyetlerin Irak'taki durum konusunda fikirlerini beyan ettiğini belirterek, "Heyetler birbirleriyle tokalaştı. Ancak doğrudan bir görüşme olmadı" dedi.