Irak Türkiye anlaşması imzalandı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Irak Petrol Bakanı Thamir Ghadban başkanlığındaki Türk-Irak heyetleri arasında gerçekleştirilen 15. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nın imzalanan mutabakat zaptıyla, 2 ülke arasında açılması planlanan 2. sınır kapısı resmi kayıtlara geçmiş oldu.

Türkiye-Irak 15. Dönem KEK Toplantısı'nın mutabakat zaptı, Ankara Sheraton Oteli'nde verilen iftar yemeğinin ardından Bakan Tüzmen ve Irak Petrol Bakanı Ghadban arasında imzalandı. İmza töreni sonrasında bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, Irak Savaşı sonrasında Irak'ın gerçekleştirdiği ilk KEK olma özelliği taşıyan toplantıda alınan kararların, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandıracağına inandığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Türk halkının geçmişteki her sıkıntılı dönemde olduğu gibi yine Iraklı kardeşlerinin yanında olduğunu dile getiren Bakan Tüzmen, bu yılın ilk 10 ayında Türkiye'nin Irak'a yönelik ihracatının 1.5 milyar dolar seviyesini aştığını, bu rakamın yıl sonunda 1.8 milyar dolar seviyesine ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Tüzmen, iki ülkenin ticaret hacminin gelecek yıl 4 milyar dolar seviyesine çıkmasının planladığını, ikili ticaretteki orta vadeli hedeflerinin ise 8 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

KEK Toplantısı sırasında yapılan görüşmelerde, iki ülkenin ortak hedeflerine ulaşılması ve ikili ticareti engelleyen sorunlara süratle çözümler üretilmesine matuf, somut ve uygulanabilir kararların alınmasının sağlandığının altını çizen Bakan Tüzmen, "Bu çerçevede, öncelikle işadamlarımızın Irak'taki ticaret ve yatırım faaliyetlerini sorunsuz olarak yürütebilecekleri koşulları hazırlayacak temel anlaşmaları hızla tamamlayacağız" dedi. Tüzmen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün için, ilişkilerimizdeki en büyük engeli teşkil eden güvenlik sorunlarının aşılması konusunda Irak Petrol Bakanı ve KEK Eş Başkanı Ghadban, geçtiğimiz günlerde Musul-Bağdat arasında sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını belirterek, iki ülke açısından da büyük önem arz eden bu ulaşım koridorunun güvenliğinin sağlanması konusunda her türlü çabanın gösterileceği güvencesini vermiştir. Önümüzdeki dönemde hızla gelişecek olan ticaretin ortaya çıkaracağı ihtiyaçları karşılamak amacıyla Ovaköy mevkiinde açmayı kararlaştırdığımız yeni gümrük kapısıyla ilgili müzakereleri kısa sürede sonuçlandırmak hususunda mutabakata vardık. Irak sanayiinin rehabilitasyonu projelerinin Türk firmaları tarafından üslenilmesi ve çalıştırılması konusunda işbirliği yapmayı kararlaştırdık. Bu çerçevede Iraklı yetkililerce tarafımıza iletilen projelerin listesi, ilgili tüm firmalarımıza önümüzdeki günlerde duyurulacaktır."

Reklam
Reklam

Tüzmen, Irak'ın yeniden yapılandırılması projelerinde Türk müteahhitlik sektörünün alacağı payın artırılması amacına yönelik bir program hazırlamak üzere iki ülke arasında kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla özel bir çalışma grubu oluşturmayı da kararlaştırdıklarını kaydetti. Tüzmen, "Enerji sektöründe de ilişkilerimizin daha geliştirilmesi ve bu çerçevede Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın tam kapasiteyle çalışır hale getirilmesi Irak'ın savaş sonrasında yeniden yapılanacak olan petrol ve doğalgaz sektörüne ilişkin projelerde Türk firmalarının aktif olarak yer alması, Gharraf Petrol Sahası'nın üretim paylaşımı modeline göre geliştirilmesi projesiyle ilgili çalışmaların hızlandırılması hususlarında anlaşmaya vardık. Tüm bahsettiğim bu konuların hayata geçirilmesine paralel olarak, koşulların elverdiği en kısa zaman içersinde işadamlarımızla birlikte geçmişte olduğu gibi 300-400 kişilik heyetlerle Irak'a mutad ticaret heyeti ziyaretlerimizi tekrar başlatacağız" diye konuştu.

Iraklı Bakan Ghadban da yaptığı konuşmada, Bakan Tüzmen'in bahsettiği tüm konularda mutabık olduklarını ifade etti. Irak tarafı olarak, Türkiye ile başta ekonomik ilişkiler olmak üzere her alanda verimli bir işbirliği arzuladıklarının altını çizen Ghadban, "Sayın Tüzmen, Türkiye ile Irak arasındaki hedefleri ifade etti. Allah'ın izniyle el ele vermek suretiyle bu hedeflerin üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum" açıklamasında bulundu. Ghadban, Irak'ta, petrol ve doğalgaz alanlarında üretimi artıracak projelerin olduğunu, hizmet sektöründe de benzer projelerin bulunduğunu da ifade etti.

Reklam
Reklam

Konuşmasında Türk işadamlarına da seslenen Bakan Ghadban, "İş dünyası olarak Irak piyasasını yabancı değilsiniz. Iraklı işadamlarıyla Irak'ın kalkınmasına katkıda bulunabilir, iş fırsatları oluşturabilirsiniz" dedi.

Ghadban, Irak'ta güvenlik tedbirlerinin alındığını, eskiye nazaran mesafe alındığını ama güvenlik tedbirlerinin istenilen noktaya ulaşabilmesi için çalışmaların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini de vurguladı.

Öte yandan, Iraklı Bakan Ghadban, gazetecilerin, Irak'ın Türkiye'ye satmakta olduğu petrol miktarında önümüzdeki dönemde bir artışın öngörülüp görülmediğini sorması üzerine, bu konuda Türk tarafı ile yapılmış bir anlaşmanın bulunduğunu, bu anlaşma gereği belli miktarda petrol satışının bu ülkeye gerçekleştiğini, bu miktarda şu an için bir artış öngörülmediğini belirtti. Türkiye ile hali hazırda yürütülen görüşmelerin genel çerçeveli anlaşmaları içerdiğini anımsatan Ghadban, petrol artışıyla özel bir anlaşmanın bugün için söz konusu olmadığını dile getirdi. Ghadban, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye Irak'tan yapılan petrol satışında bir artış olup olmayacağına ilişkin ise açıklama yapmadı.

Reklam
Reklam