Irak'a ihracat 10 kat arttı

GAZİANTEP (İHA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (GAİB) Irak'a yapılan ihracat altın devrini yaşıyor. Geçen yılın ilk 4 ayında gerçekleşen 9.2 milyon dolar ihracat, bu yılın aynı döneminde 10 kat artarak, 95.4 milyon dolara ulaştı.
GAİB tarafından bu yılın ilk 4 ayında 122 ülkeye toplam 402 milyon 244 bin dolarlık ihracat yapıldı. 122 ülke arasında Irak, 95 milyon 400 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.

Irak'a pamuk ipliği, makine halısı, hububat ve bakliyat, buğday unu, sıvı ve katı yağ, şeker, bisküvi, kimyevi madde, elektrik ve elektronik, demir ve çimento ihracatı gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

1991'deki Körfez Savaşından bu yana ihracat yapılan ülkeler arasında en alt sıralarda yer alan Irak, son 1 yılda patlama yaptı. GAİB'in ihracatında her zaman en ön sıralarda yer alan İtalya, Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa'nın toplam ihracatı, Irak'a yapılan ihracata yetişemedi.

2004 yılının ilk 4 ayında ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya'ya 29.4, Almanya'ya 28.4 , ABD 20.3, Fransa'ya 7.7 ve İngiltere'ye 7.6 milyon dolar olmak üzere toplam 93.4 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Irak'a ihracatta özlenen noktalara geldiğini belirterek, "Henüz hedefimize ulaşmadık. Irak'a yapılan ihracatın özellikle temmuz ayında büyük bir patlama yapmasını bekliyoruz. Irak'taki son olaylar ve yol güvenliği sorunları, ihracatın önündeki en büyük engeldir" dedi.