Irak'a ihracat düştü

Almanya’dan sonra ikinci sırada olan Türkiye’nin Irak’a ihracatında %13 azalma yaşanıyor.

Suriye’deki savaşın etkilerinin ve yaşanan terör olaylarının bölgedeki ticarete yansımaları sürüyor. Basra körfezine ihracatın hemen hemen durma noktasına gelmesinin ardından Irak’a ihracatımızda yaşanan %13lük azalma ihracatçıları ve lojistik sektörünün temsilcilerini tedirgin ediyor.

Türk ihracat ürünlerini Irak’a ulaştıran sektörün ilk 5 temsilcisinden biri olan Reyyan Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Oruç, son günlerde yaşanan terör olaylarının Türkiye ile Irak arasındaki ihracata etkilerini değerlendirdi. İhracatın Körfez ülkelerine durma noktasına gelmesinin ardından, Irak’a ihracatımız da %13 geriledi. Almanya’dan sonra Irak’a en çok ihracat yapan ülke olan Türkiye’de yaşanan bu daralmanın taşımacılık sektörünün de kendi tedbirlerini almasını zorunlu hale getirdi.

Reklam
Reklam

İhracatçının güvenini son günlerde taşımacılar olarak kendilerinin tahsis ettiklerini belirten Zeki Oruç, ” firma sahipleri güvenmek istiyor. Malın güvenliğini malı göndereceği kişiye yaptırıyor, fakat yol sırasındaki riskler tahmin edilemiyor. Araçlar ve içindeki ürünleri sigortalayarak taşımaktayız’ dedi.

Bölgedeki gelişmelerin ihracatçıyı olumsuz etkilediğini, son terör olaylarının bölgeye giriş çıkışlarda yaşanan zorluklar karşısında, taşımacılık sektörünün daha fazla etkilenmemesi için güzergahlarda güvenlik önlemlerinin artırılmasını ve bir an önce istikrara kavuşmanın şart olduğunu İfade etti.

Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin benzer kültür, gelenek ve din birliği açısından bakıldığında başka ülkelerden daha fazla şansı olduğuna dikkat çeken Oruç, Türk mallarının kaliteli ve güvenli oluşları nedeniyle Irak’ta haklı bir itibara ve rekabet gücüne sahip olduğunu söyledi. Irak’ a girişte gümrük kapısının tek olması nedeniyle yaşanan sıkıntılara da değinen Oruç, İkinci bir gümrük kapısının, artan kontroller nedeniyle ve yoğun iş zamanlarında geçiş için beklenen zamanı azaltacağını ve ikinci kapı ihtiyacının Irak’a dış ticaretin hızlanmasındaki önemini hatırlattı. Ayrıca Mersin limanı üzerinden deniz taşımacılığı ile karayolu taşımacılığını birleştirdiklerini söyleyen Zeki Oruç, Avrupalı ürünlerin de Irak’a Türkiye üzerinden ulaştırıldığını, Musul’daki merkez depolarda toplanan ürünleri Irak’taki bölgelere ortak etnik kültür ve özelliklere sahip personeller aracılığıyla teslim ediyoruz dedi.

Reklam
Reklam

Irak’ı çok iyi tanımamızı avantaja çevirdik…

Irak’ı kültürel ve coğrafi açıdan çok iyi tanımanın öneminden de bahseden Oruç, ‘Ortadoğu’da özellikle Irak gibi bölgelerdeki sorunlara ve etnik hassasiyetlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Teslim alınan ürünlerin teslim noktalarına güvenle ulaşması için, bölge ile aynı etnik yapıdaki elemanları görevlendirdiklerini, ayrıca ürün takibi konusunda ofis içi ve dışında da benzer duyarlılıkların geçerli olduğunu ifade etti.

Reyyan Kargo Hakkında…

Irak’ın yeniden yapılanması için gerekli ihracat ürünlerinin büyük bir bölümünü Irak’a taşıyan Türk Kargo şirketi Reyyan Kargo 2001 yılında Türkmen işadamı Zeki Oruç tarafından kuruldu.

Irak’taki kendi üretimlerini taşıma ihtiyacından doğan bir fikirle taşımacılık sektörüne giren Reyyan Group bölgede 2000 yılından beri gıda sektöründe peynir ve meyve suyu üretimiyle etkili bir yatırımcı olarak tanınıyor. Uzun yıllar Rusya’da spor ayakkabı üretimi de yapan Reyyan Group son olarak Reyyan Kargo ile taşımacılık sektöründe varlık göstererek Türkiye’nin Irak’a ihracatını taşıyan ilk 5 temsilcisinden biri oldu.

Reklam
Reklam

Reyyan Kargo İstanbul Aksaray’da bulunan merkez ofisin yanı sıra Gaziantep’te Erbil, Kerkük, Kabil ve Musul’daki ofis ve depo alanlarında yedi gün yirmi dört saat hizmet vermektedir. Genç ve dinamik kadrosuyla güvenli ve hızlı taşımacılık yapan Reyyan Kargo Ege Trans ile yaptığı gibi centilmenlik anlaşmalarıyla da sektördeki yerini sağlam işbirlikleriyle büyütmeyi amaçlamaktadır. İç piyasada isim yapmış pek çok ünlü firmanın ihracat ürünlerini Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine taşıyan Reyyan Kargo, tekstil ürünlerinden inşaat malzemelerine, temizlik ve sanayi yan ürünlerine kadar geniş bir yelpazede Türk mallarını Ortadoğu piyasası ile buluşturmaktadır.

Reyyan Kargo hizmet kalitesi ve güvene dayalı butik anlayışıyla, karşılaşılabilecek sorunlara anında müdahale edebilen ve ürün takibi konusunda hızlı aksiyon alan dinamik ve genç kadrosuyla Türkiye’nin ihracatının ‘kendi üzerine düşen yükünü’ taşımaya devam etmektedir.

Zeki Oruç Kimdir?

1971’de Irak Kerkük’te doğdu. Liseyi Kerkük’te bitirdikten sonra 1990 yılında Türkiye’ye gelerek Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okudu. Türkiye ile öğrencilik zamanlarında tanışan Zeki Oruç Azerbaycan, Rusya, Irak ve Çin’e uzanan dış ticaret alanında etkili aktörlerden biri oldu. İngilizce Rusça ve Arapça konuşuyor.

Reklam
Reklam