Irak’a İhracat İçin Gerekli Sertifika Süresi 1 Ekime Ertelendi

Türkiye Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü ile Irak Planlama Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre 1...

Türkiye Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü ile Irak Planlama Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre 1 Ekim 2013 tarihine kadar "İhracat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyonu" yaptırmayan mobilyacılar Irak'a ihracat yapamayacak.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde kurulu bulunan TÜV Mobilya Test Laboratuarı Satış Müdürü Arif Güneş, Irak'a yapılacak "İhracat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyonu" uygulamasının yıl sonuna kadar ertelendiğini bildirerek, İnegöllü mobilyacılara, TÜV Rheinlanda Mobilya Test Laboratuarından bir an önce kalite belgesi almaları yönünde uyarılarda bulundu.

Reklam
Reklam

Satış Müdürü Güneş, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) tarafından gerçekleştirilmekte olan sevk öncesi inceleme uygulaması çerçevesinde, mobilyalarda sevk öncesi incelemenin 1 Temmuz 2013 tarihine ertelendiği, mobilyalarda Türk standartlarının benimsendiği ve 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ürünlerinin Türk standartlarına uygunluğunu belgeleyen ihracatçılarımızın gözetim şirketlerine (Bureau Veritas ve SGS) başvurduklarında doğrudan uygunluk belgesi alabilecekleri daha önce bakanlığımızca duyurulmuştu. Bununla birlikte, Kuzey Irak’a ihracatta, mobilyalarda sevk öncesi inceleme uygulamasını, Kuzey Irak tarafındaki hazırlıkların tamamlanmaması nedeniyle 1 Ekim 2013 tarihine ertelendiği öğrenilmiştir. Bu çerçevede, Kuzey Irak’a yapılan mobilya ihracatımız, 1 Ekim 2013 tarihine kadar yeni bir uygulamaya tabi olmaksızın mevcut şartlarla devam edecek, 1 Ekim 2013 tarihinden sonra ise, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Ankara Yapı Malzemeleri Laboratuvarı ile TÜV Rheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı tarafından verilecek raporlar çerçevesinde, gözetim şirketlerince (SGS ve Bureau Veritas) uygunluk belgesi düzenlenecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: