''Irak'a operasyon konusunda tartışma yok''

Washington - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Türkiye'nin Irak'a olası askeri operasyonu konusunda herhangi bir tartışmanın sözkonusu olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Bulgaristan'daki NATO bakanlar toplantısına katılmadan önce Atina ve Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaretlere ilişkin, Washington'daki yabancı basına bir brifing verildi.

Türk ordusunun Irak sınırına asker yığmasına ilişkin bir soruya karşılık Bryza, "Askeri eylemlerin algılanmasıyla ilgili konuşulacak yer burası değil. Türkiye'den Irak'a olası müdahaleler hakkında herhangi bir tartışmaya girmiş değiliz" dedi. Bryza, "Türk hükümeti ve Irak makamlarıyla, PKK sorununa karşılık vermek için beraber
çalışıyoruz. Birileri askeri eyleme karar vermeden önce atılması gereken birçok adımlar var. Biz, bu sorunla başa çıkmak için birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.
Bryza, PKK terörüne karşı Avrupa'da da önemli bir işbirliğinin yürütüldüğünü ve finansal desteğin kesilmesi, siyasal ortamın değiştirilmesi gibi önlemlerin alındığını kaydetti. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, Türk ordusunun hareketliliğinden endişeli olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bryza, "Bunlar,
Talabani'nin kendi görüşüdür. Bizim, Türkiye ve Irak yetkilileriyle PKK sorununa karşı savaşmak için, askeri operasyondan çok daha önce gelen, birlikte yapacak çok şeyimiz var" dedi.

Reklam
Reklam

İran'dan PKK'ya karşı operasyonlar gerçekleştirilmesi yönündeki bir soruya karşılık Bryza, PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu ve kimin operasyon gerçekleştirdiği konusunda bir ayrım yapmanın sözkonusu olmadığını kaydetti.

Brüksel'in, Türk ordusunun siyasetteki rolüne ilişkin endişeleri bulunduğu yönündeki bir soruya karşılık Bryza, Türk ordusunun, Türk kurumları içinde en popüler kurumlardan biri olduğuna dikkat çekti ve Atatürk'ün, Avrupa'da tüm zamanların en büyük askerlerden biri olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Türk ordusunun rolünü "karmaşık" olarak niteleyen Bryza, "AB, Türk ordusunun siyasetteki rolünü azaltan bazı siyasal reformlar öne sürdü. Biz elbette Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sağlayacak biçimde reformları ilerletmesine tam destek veriyoruz.

Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman, laik bir demokrasi olarak eşsiz bir ülke. Türkiye'nin demokratik ve siyasal kurumları, kendi özel seyrinde gelişti. Bu, Türk tarzı demokrasiyi eleştirmek anlamına gelmiyor. Türkiye bir demokrasi. Ancak AB üyesi olmak için kriterlere uymalı" dedi. Bryza, bunun yolunun da ordunun siyasetteki rolünün azaltılmasının yanısıra, gereken diğer reformların gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam