"Irak'a savaş açmak terörizmi ateşleyebilir"

Fransa Cumhurbaşkanı Jack Chirac, Irak ile El-Kaide arasında bir irtibat olduğuna dair bilgisi olmadığını belirterek, Bağdat'a açılacak savaşın teröristleri kışkırtabileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Chirac, L'Orient Le Jour Gazetesi'nin bugünkü nüshasında yayımlanan mülakatında, muhtemel Irak operasyonu ile ilgili görüşlerini açıkladı.
Beyrut'a yapacağı ziyaret öncesinde Lübnan'ın L'Orient Le Jour Gazetesi'ne mülakat veren Chirac, "Bildiğim kadarıyla Irak ile El-Kaide irtibatına dair bir kanıt bulunamadı, ya da buna dair herhangi resmi bir açıklama yapılmadı" dedi.

Chirac, "Bazı teröristler Irak'a sığınmış dahi olsa, konuları birbirine karıştırmamak gerekir" diyerek, uluslararası toplumun başlıca amacının Irak'ın silahsızlandırılması olduğuna dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Irak ile savaşmanın muhtemel yansımaları olacağına dikkat çeken Chirac, "Irak'ı yeni saldırılar için bir bahane ve bir propaganda fırsatı olarak kullanan teröristleri hariç tutamayız" diye konuştu.

İsrail-Filistin çatışmalarından kaynaklanan haksızlık duygusunun birçok Arap tarafından paylaşıldığını da vurgulayan Chirac, Irak'ın da bir karışıklığa sürüklenmesi halinde bu duygunun daha da yaygınlaşacağına dikkat çekti.

"IRAK KRİZİ BÜTÜN BÖLGE İÇİN TEHDİT OLUR" Chirac, mülakatta, ayrıca, "Sorumluluğumuz Ortadoğu'nun istikrarını aramaktır. Irak krizi ile bütün bölge tehdit altında kalacaktır" dedi.
Yapılan değerlendirmelerde, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın bu sözleriyle, Irak ile El-Kaide arasında ilişki olduğunu öne süren ABD Başkanı George W. Bush'a açıkça itiraz ettiği yorumları yapıldı.

Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan Fransa, ABD'nin tek karar istemesine mukabil Irak konusunda 2 ayrı karar alınmasını, bunlardan ilkinin Birleşmiş Milletler (BM) silah denetçileri ile yapılacak çalışmaları düzenlemesini, diğerininse çalışmaların sonuçsuz kalması halinde güç kullanımını içermesini istiyor.
ABD ile Fransa arasında açığa çıkan görüş ayrılığının giderilmesi için yoğun görüşmelerin halen devam etmekte olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: