"Irak'a yönelik gizli gündemimiz yok"

Ankara (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Irak'a yönelik hiçbir zaman gizli gündem taşımayan Türkiye, her zaman dostluk ve kardeşlik duygusuyla hareket etmiş, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine önem vermiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani onuruna yemek verdi.

Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, Irak'ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi. 2004 Eylül ayında Irak'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, bugünkü yemeğin de hassas bir dönemde gerçekleştiğini ve Talabani'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, terörle mücadelenin seçimle iş başına gelen her hükümet için nesnel bir gereklilik olduğu kadar ahlaki bir de yükümlülük olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin, PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

Yarının Orta Doğusunu kurmanın da bu anlamda iki ülke yöneticilerinin elinde olduğunu da belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Global terörle mücadele bugün hür ve medeni dünyanın birinci gündem maddesidir. Terörle mücadele, seçimle iş başına gelen her hükümet için nesnel bir gereklilik olduğu kadar aynı zamanda ahlaki bir yükümlülüktür. Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

Bugün inanıyorum ki, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya muktediriz. Geleceği birlikte inşa etmek, ikili ilişkilerimize ortak bir vizyon kazandırmak için çaba göstermeliyiz. Adımlarımızı küçük hesaplar peşinde değil uzun vadeli, geniş düşünerek atmamız gerektiğine inanıyorum."

Reklam
Reklam