Irak'ın borçları silinebilir

MOSKOVA (İHA) - Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yury Fedotov ülkesinin Irak'ın milyarlarca doları bulan borçlarını tatmin edici bir kısmını silmeye hazır olduğunu bildirdi.

Interfax Ajansı'nın haberine göre Bakan Yardımcısı Fedotov, "Paris Club çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Irak'ın borçlarının doyurucu bir kısmını silmeye ve geri kalan borçların ödenmesi konusunda uygun koşulları kabul etmeye hazırız" dedi. Fedotov borçlarının ne kadarının affedilebileceği hakkında henüz görüşmelerin başlamadığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Geçen ay Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan bir rapora göre I. Körfez Savaşı'ndan sonra Kuveyt'in yeniden inşası için ödemeyi taahhüt ettiği tazminatın haricinde, Irak halen 120 milyar dolarlık bir dış borç yükü altında bulunuyor. Bugünlerde batılı yatırımcılar borçların tamamını ya da önemli bir kısmını silmeleri için ciddi bir baskı ile karşı karşıya bulunuyor. Fakat özellikle G-7 ülkeleri arasında ilk etapta ne kadar borcun silineceği konusunda derin görüş ayrılığı var. ABD ve İngiltere yüzde 95'lik bir kesinti için ısrar ederlerken Fransa borçların ancak yüzde 50'sini affedebileceğini bildiriyor.

Irak borçlarının yaklaşık üçte birinin alacaklısı Paris Club'a üye yatırımcılardan oluşuyor. Bunların arasında 3.45 milyar dolarla Rusya da yer alıyor.
Sözkonusu 40 milyar dolarlık borcun, 21 milyar doları anapara, geri kalanı ise I. Körfez Savaşı'nın ardından Irak için başlayan diplomatik izolasyon süreci nedeniyle geç ödemelerden kaynaklanan faizlerden oluşuyor.