Irak'ın kararına farklı tepkiler

Birleşmiş Milletler'e bir mektup göndererek BM silah denetçilerinin geri dönüşünü kayıtsız şartsız kabul ettiğini bildiren Irak'ın kararına dünyadan farklı tepkiler geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'nin kendisi aleyhinde sert bir karar almasının önüne geçmek için taktik bir adım olarak kararı aldığı ve bunun başarısız olacağı ifade edildi. Açıklamada, Başkan George W. Bush'un halen, BM Güvenlik Konseyi'nin, Saddam Hüseyin'in Irak halkı, bölge ve tüm dünya için tehdit oluşturduğu yönünde yeni ve etkili bir karar alması isteğine devam ettiği kaydedildi.

Irak konusunda ABD'nin hararetli bir destekçisi olan İngiltere ise karara "bekle ve gör" politikasıyla ihtiyatlı yaklaştı.
İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres de kararın ABD'nin Irak'a müdahalesini önlemeyeceği ifade etti.

Reklam
Reklam

Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov ise kararı memnuniyetle karşıladı ve savaş senaryolarının sona ermesi ve Irak probleminin siyasi yollarla çözümü yoluna girilmesinden dolayı sevinçli olduklarını kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan da yine karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bunun, öteden beri tüm dünyanın ve bilhassa Çin'in beklediği bir adım olduğunu söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin de kararın uluslararası toplumun meselenin halli için gösterdiği çabalarına yardımcı olacağını ifade etti ve "Artık, Saddam'ın sözünü tutmasını sağlamalıyız" dedi.

İslam ve Arap ülkeleriyle dünyanın diğer pek çok ülkesi de Irak'ın kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Anahtar Kelimeler: